США офіційно звинуватили китайських хакерів у викраденні даних про вакцину від коронавірусу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
США офіційно звинуватили китайських хакерів у викраденні даних про вакцину від коронавірусу

Unsplash / Kevin Ku

Міністерство юстиції США звинуватило двох китайських хакерів у викраденні промислових таємниць на сотні мільйонів доларів у низки світових компаній, зокрема у зламі комп’ютерних систем розробників вакцини від коронавірусу.

Про це повідомляє Associated Press.

В обвинувальному акті йдеться що хакери досліджували вразливості комп’ютерних мереж компаній, що розробляли вакцини та ліки від коронавірусу. Хакерам інкримінують крадіжку таємниці та групове шахрайство в мережі.

Мін’юст США зазначає, що вкрадені дані планували використати не лише для власних потреб, але й для передачі китайському уряду. Це перше кримінальне провадження проти іноземних хакерів, які атакували наукові об’єкти, пов’язані з коронавірусом.

«Китай зайняв своє місце в одному ряду з Росією, Іраном та Північною Кореєю — у цьому ганебному клубі держав, які надають безпечний притулок кіберзлочинцям в обмін на готовність цих злочинців за першим дзвінком працювати на користь держави, щоб втамувати невгамовну жагу Комуністичної партії Китаю до важко заробленої інтелектуальної власності американських та інших некитайських компаній, зокрема до досліджень COVID-19», — заявили в Мін’юсті США.

При цьому з тексту обвинувачення не зрозуміло, чи змогли хакери отримати дані про дослідження коронавірусу.