США заплатить майже $2 мільярди фармацевтичним компаніям за вакцину від коронавірусу

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
США заплатить майже $2 мільярди фармацевтичним компаніям за вакцину від коронавірусу

Paul Biris / Getty Images

Уряд США заплатить $1,95 мільярда за 100 мільйонів доз вакцини від коронавірусу, яку розробляють фармацевтичні компанії Pfizer Inc (США) і BioNTech (Німеччина).

Про це пише Reuters.

Цей контракт — найдорожчий для виробників вакцин. Водночас, жодна з компаній не отримає грошей від уряду доти, поки вакцина не пройде успішні клінічні випробування і не буде визнана безпечною. У разі успіху вакцину нададуть американцям безкоштовно, проте її вартість може входити в медичну страховку.

Зараз Pfizer і BioNTech тестують вакцини, які передбачають прийом двох доз. Якщо випробування виявляться успішними, обсягу в 100 мільйонів доз вистачить на 50 мільйонів американців. Орієнтовна вартість двох доз — $39.

  • Перегони щодо винаходу першої ефективної і безпечної вакцини від коронавірусу тривають у ряді розвинених країн світу і можуть зрівнятися за масштабами з космічними змаганнями минулого. За даними Всесвітньої організації охорони здоровʼя, зараз розробляється 147 потенційних вакцин, з них щонайменше 17 дійшли до випробувань на людях.
  • В кінці червня ВООЗ повідомляла, що на вакцину і препарати від коронавірусу знадобиться понад $30 мільярдів.
  • 20 липня Велика Британія повідомила про успішне випробування вакцини від коронавірусу на людях. Вакцина, яку розробляє Оксфордський університет спільно з компанією AstraZeneca, успішно пройшла випробування на 1 077 пацієнтах. Медики виявили у них антитіла до коронавірусу.