Офіс президента: У ТКГ домовилися про повне припинення вогню на Донбасі з 27 липня

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Офіс президента: У ТКГ домовилися про повне припинення вогню на Донбасі з 27 липня

Sasha Maksymenko / Flickr

22 липня під час засідання Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції домовилися про повне та всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі з 00:01 27 липня.

Про це повідомили в Офісі президента.

Відповідні заходи погоджені на ТКГ Україною та Росією й підтримані ОБСЄ.

У президента назвали це рішення проривом у Мінському процесі. «Прорив у роботі ТКГ в цьому напрямку є результатом ефективної роботи української делегації за підтримки наших міжнародних партнерів у Берліні й Парижі, а також роботи політичних радників і глав МЗС країн-учасниць «нормандського формату», — наголосили в ОП.

В ОП підкреслили, що «режим дотримання повного та всеосяжного припинення вогню у разі, якщо він буде дотриманий іншою стороною, є базовою передумовою реалізації Мінських домовленостей і відкриває шлях до виконання інших положень цих домовленостей».

У межах політичної групи наголосили, що повне та всеосяжне припинення вогню є базовою передумовою для політичного врегулювання. Адже вибори на тимчасово окупованих територіях України можливі виключно за таких умов:

  • після всеосяжної деескалації;
  • після виведення іноземних військових підрозділів і техніки, роззброєння незаконних збройних формувань;
  • після відновлення контролю з боку уряду України над українсько-російським кордоном;
  • вибори мають відбуватися виключно згідно із законодавством України;
  • вибори мають відбуватися з дотриманням Копенгагенських стандартів ОБСЄ.

У межах гуманітарної групи українська сторона передала списки людей на взаємне звільнення та очікує на те саме від іншої сторони.