«Не для покарання». У Генштабі пояснили, для чого у ЗСУ збирають списки військових-майданівців

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У військових частинах Сухопутних військ ЗСУ за наказом командування збирають дані для створення списків військовослужбовців, які брали участь у Революції гідності. У Генштабі пояснили, що списки складають для «вшанування».

Про це розповів начальник управління зв’язків з громадськістю ЗСУ полковник Богдан Сеник у коментарі для «Новинарні».

Розпорядження стосуються військкоматів, які підпорядковуються Командуванню Сухопутних військ.

За його словами, первісний задум полягає саме у вшануванні військових-майданівців.

«[Списки] не для покарання, а саме для вшанування», — наголосив речник Генштабу, уточнивши, що йдеться, наприклад, про можливість підготовки нагородження військових-майданівців до пам’ятних дат.

Про що йдеться?

23 липня колишній офіцер Командування Сухопутних військ Роман Ковальов та народна депутатка Ірина Фріз («Європейська солідарність») розмістили у Facebook копії нібито розпоряджень командування Сухопутних військ, які адресовані підпорядкованим військовим частинам, з вимогою надіслати списки військовослужбовців — учасників Революції гідності для «створення єдиної електронної бази».

«Списки майданівців серед діючих військовослужбовців. Саме такий наказ своїм підлеглим частинам віддало оперативне командування «Схід». Але, за моєю інформацією, ініціатива належить Командуванню Сухопутних військ ЗСУ», — написав Ковальов.

Фріз наголосила, що така база є фактично списком патріотів «для притягнення до кримінальної відповідальності». Вона заявила, що готує депутатське звернення для з’ясування причини формування цієї бази, а також юридичних підстав для цього.

«Така база даних фактично є списком патріотів для притягнення до кримінальної відповідальності та зачищення Збройних сил України, а можливо, й інших воєнізованих формувань від патріотично налаштованих військовослужбовців. Загрозою є ймовірність передачі такої бази після її формування спецслужбам Російської Федерації», — написала Фріз.