Чоловіка головної конкурентки Лукашенка на виборах, блогера Тихановського заарештували ще на 15 діб

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Чоловіка головної конкурентки Лукашенка на виборах, блогера Тихановського заарештували ще на 15 діб

Wikipedia / Ясамойла

У Білорусі суд заарештував відомого опозиційного блогера Сергія Тихановського, дружина якого претендує на посаду президента, ще на 15 діб.

Про це повідомляє TUT.BY.

Згідно з протоколом, Тихановський нібито порушив закон про масові заходи — брав участь у недозволеному міськвиконкомом пікеті 27 травня в Могильові під час збору підписів за свою дружину як кандидата в президенти.

На початку травня Тихановський заявив про свої наміри взяти участь у виборах президента. 29 травня його затримали, зараз він перебуває в СІЗО.

Блогера заарештували під час збору підписів за кандидатуру своєї дружини в місті Гродно. Перехожа поскаржилась міліціонерам, що Тихановський не відповідає на її запитання, і його спробували затримати. Люди намагалися відбити чоловіка, після чого з’явились спецпризначенці та затримали усіх присутніх.

Наразі Тихановському і ще сімом особам інкримінують напад на працівника органів внутрішніх справ. Очевидці події називають її провокацією. Після арешту Тихановського на його дачі провели обшуки та знайшли $900 тисяч. Правозахисники вважають Тихановського політв’язнем і вимагають його звільнити.

Світлана Тихановська вивезла дітей до Євросоюзу після погроз про позбавлення її батьківських прав, якщо вона не припинить свою участь у передвиборчих перегонах.

Що відбувається в Білорусі?

У Мінську та інших містах Білорусі протести спалахнули 14 липня — після відмови ЦВК реєструвати двох головних конкурентів Олександра Лукашенка на виборах президента — Віктора Бабарика і Валерія Цепкала.

За даними правозахисного центру «Вясна», за чотири дні в усій країні затримали понад 360 осіб. Зокрема, затримали блогера й одного з авторів Telegram-каналу «Білорусь головного мозку» Ігоря Лосика — його звинувачують в організації масових заворушень.

На протестах у Мінську затримали 300 людей. ОМОН бив людей ногами й кийками, подекуди активісти давали відсіч.

18 липня в Мінську помітили військову техніку. Влада говорить про армійські навчання, хоча раніше погрожувала силовим придушенням протестів.

  • Тихановська вперше виступила на державному телеканалі «Беларусь 1». Вона перерахувала всі події, які відбулися в Білорусі з кінця травня і більшість яких не показали по телебаченню. Вона розповіла про низький рейтинг президента та масові затримання ОМОН.
  • Вибори президента Білорусі заплановані на 9 серпня.