США не розпустили організацію з вивчення НЛО. Вона досі працює та, ймовірно, володіє уламками апаратів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Pentagon

Попри заяви Міністерства оборони США про закінчення програми з дослідження НЛО у 2012 році, робота з вивчення свідчень військових про незрозумілі явища в атмосфері продовжились. Про це дізналися з документів сенатського комітету з розвідки, який зобов’язав представників програми Unidentified Aerial Phenomenon Task Force доповідати про нові факти раз на пів року.

Про це повідомляє The New York Times.

Функції дослідника НЛО взяла на себе морська розвідка. Наразі Міністерство оборони не коментує програму, оскільки вона стосується секретних матеріалів, але відомо, що сенатори зобов’язали її представників стандартизувати дані для доповіді.

За словами колишнього сенатора Гаррі Рейда, який був знайомий з програмою, її мета полягає в пошуках доказів існування апаратів з інших світів, але головна задача — зрозуміти, чи мають іноземні уряди такі транспортні технології, що можуть становити загрозу для США.

Відомо, що цього місяця програма надіслала доповідь про НЛО над американськими військовими базами, і державний інтерес полягає в тому, щоб вияснити, хто за цим стоїть. Наразі не виключають технологічного стрибка Китаю чи Росії — НЛО над базами не мали нічого схожого на те, що доступно в арсеналі технологій США.

Понад 10 років програма Міністерства оборони надавала засекречені доповіді для членів комітетів Конгресу, голів аерокосмічних компаній та інших високопосадовців.

Програма стартувала у 2007 році під контролем військової розвідки, потім її передоручили морській розвідці. Попри заяви про завершення програми у 2012 році, вона не закінчила працювати, але про її знахідки в період після 2017 року поки що відомо небагато.

Колишній керівник програми Луї Елізондо, який пішов у відставку три роки тому, підтвердив, що нова команда розвинула програму значно глибше — вона більше не буде «ховатися в тіні» й «отримає нову прозорість».

Наразі Елізондо — один з небагатьох колишніх посадовців і науковців, які мали доступ до секретних матеріалів та розповіли про знахідку розбитого об’єкта невідомого походження, який забрали для досліджень. Щоправда, доказів він не надає. Його переконаність у таких знахідках розділяє й колишній сенатор Гаррі Рейд, який просував фінансування програм з вивчення НЛО.

«Заглибившись у справу, я дійшов висновку, що були звіти — істотні та неістотні — про існування фактичних матеріалів, якими володіли уряд і приватний сектор», — сказав Рейд.

Наразі немає жодних доказів існування розбитих інопланетних апаратів, а всі підозрілі знахідки виявилися цілком земного походження. За даними колишнього консультанта програми Еріка Девіса, у деяких випадках дослідники не могли зрозуміти походження своїх знахідок.

Через секретність роботи програми усі її колишні співробітники не можуть надавати прямі свідчення й вимушені говорити бездоказово. Девіс, який досі працює у сфері оборони США, розповів, що в березні цього року звітував перед Міністерством про знайдені «космічні апарати, які не були зроблені на цій планеті».

Посадовець зазначив, що також звітував про це перед двома комітетами Сенату і назвав дати, проте сенатори, які нібито його слухали, відмовились давати коментарі NYT.

У червні президент США Дональд Трамп згадував в інтерв’ю, що знає дещо «дуже цікаве» про Розвел — місто у штаті Нью-Мексіко, в якому нібито ще в 1947 році розбився НЛО, що давно є предметом спекуляцій в попкультурі та конспірології. На питання, чи буде ця інформація розсекречена, Трамп відповів, що йому треба подумати.