Смерть Кучапіна: автор версії про вбивство волонтера відмовився від своїх слів. Тепер усі погоджуються з поліцією

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Смерть Кучапіна: автор версії про вбивство волонтера відмовився від своїх слів. Тепер усі погоджуються з поліцією

bezdomnie.ua / Instagram

Автор версії про вбивство волонтера з допомогою бездомних Олексія Кучапіна, якого знайшли мертвим за дивних обставин 22 липня, відмовився від своїх переконань та погодився з висновками поліції. Захарія Керстюк, який поширював інформацію про вбивство керівника благодійної організації «Дім милосердя» через конфлікт з поліцією, заявив, що відмовляється від своїх слів.

Про це Керстюк написав у Facebook.

За словами Керстюка, він отримав «беззаперечні докази» того, що смерть Кучапіна не була спричинена насильницькими діями і він не має жодних претензій до правоохоронних органів, які спрацювали «професійно, оперативно, в рамках прийнятих процедур».

«Хочу заявити, що ця заява була написана мною особисто, добровільно, при свідомій пам’яті та здоровому глузді. Ніякого тиску на мене не чинилось та не було ані від поліції й інших органів влади, ані від церков, які є партнерами “Дому милосердя”, ані від когось іншого», — написав він.

Керстюк додав, що його участь у цій історії є «ганебною», оскільки він ніколи не займався допомогою бездомним, як стверджував раніше, та нічого не знає про діяльність «Дому милосердя», організації, яку називав партнерською, а також не мав ніяких стосунків з Кучапіним, попри те, що до того писав, що є його близьким другом.

«Також хочу сказати, що до інстаграм-сторінки “bezdomnie.ua” ніякого стосунку я не маю, і навіть не маю уявлення, хто її веде та чому на ній дублювались усі написані тут мною фейкові дописи. Прошу пробачення у всіх, кого ввів в оману», — резюмував чоловік та пообіцяв видаляти під цим дописом будь-які коментарі.

Через деякий час Керстюк зробив новий допис, у якому зазначив, що має тяжкі травми та бажає на деякий час зникнути, щоб «прийти в себе».

Перед тим ведучий католицького «Радіо Марія» Олексій Погорєлов заявляв про те, що всі чутки про вбивство волонтера не містять конкретики та походять від одного джерела — священика УПЦ МП Захарії Керстюка, якого він охарактеризував як провокатора.

«Виявилося, що абсолютно вся (100%) інформація про погрози, переслідування поліції, торгівлю людьми вийшла із одного джерела, а потім була творчо опрацьована багатьма, які, дописуючи «Льоша, Льошенька», особливо близько не знаючи цієї людини, давали оманливе враження, що про погрози було відомо багатьом, що вони точно мали місце», — писав Погорєлов.

За його словами, інші волонтерські організації не стикалися з перешкоджанням у допомозі бездомним з боку поліції, а прихожани лютеранської церкви, до якої належав загиблий, відкидали будь-які чутки про погрози.

Про свою довіру до версії поліції написало й керівництво «Дому милосердя», яким до того завідував померлий Кучапін. В останньому дописі волонтери ще раз підкреслили, що довіряють поліції.

«Ми щиро вдячні, що є небайдужі люди, які переймаються долею Олексія, проте в нас немає причин не довіряти офіційному слідству… На цей момент в немає інформації яка би стосувалася когось, хто не є його родичем або близьким другом. Просимо зберігати їхнє право на приватне життя. Ніякої інформації з достовірних джерел про погрози Олексію і «Дому милосердя» з боку поліції чи інших осіб до трагедії немає», — йдеться в повідомленні.

«Дім милосердя» також пояснив, що закриття сайту ніяк не пов’язане зі смертю Кучапіна, а доступ до його соцмереж отримала дружина, якій передала телефон чоловіка поліція, бо той не є речовим доказом у справі.

Також волонтери підкреслили, що їхня організація займалась звільненням людей з трудового рабства або поверненням незаконно вилучених квартир несистематично, оскільки головною діяльністю була рутинна допомога бездомним.

«Не треба висувати на передній план боротьбу з рабством і повернення нерухомості – це викривлення дійсності та обезцінення праці Олексія і його команди в головному напрямку, де допомогу отримали сотні людей», — підкреслили волонтери у заяві, яку підписали своїми іменами.

  • Тіло волонтера Олексія Кучапіна знайшли 22 липня в одній з квартир у Дніпровському районі столиці.
  • За даними правоохоронців, Кучапін орендував квартиру 15 липня, за день до того, як сказав близьким і товаришам, що поїде у Дніпро. Тривогу забили після того, як орендар перестав виходити на зв’язок з господарем квартири та не відчиняв двері, в яких залишив ключ.
  • Поліція не встановила слідів насильницької смерті та не виявила слідів зламу дверей, а власник запевнив, що з квартири нічого не зникло. Серед речей померлого знайшли невстановлені пігулки і записку.
  • У МВС повідомили, що перевіряють усі версії смерті Кучапіна, зокрема й вбивство.