Зеленський поговорив телефоном із Путіним. Обговорювали перемир’я на Донбасі та закон про особливий статус

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Зеленський поговорив телефоном із Путіним. Обговорювали перемир’я на Донбасі та закон про особливий статус

President Of Ukraine / Flickr

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову із президентом Росії Володимиром Путіним, під час якої вони обговорювали ситуацію на Донбасі та виконання попередніх домовленостей під час саміту у Парижі.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

«Співрозмовники привітали досягнення домовленості щодо повного та всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі, яке починається з 00:01 27 липня 2020 року. Президент Російської Федерації підтримав цю домовленість. Лідери погодилися з необхідністю термінової реалізації додаткових заходів з підтримки режиму припинення вогню на Донбасі», — йдеться у повідомленні.

Також Зеленський і Путін обговорили питання відкриття нових КПВВ на Донбасі, розмінування і допуску СММ ОБСЄ на окуповану територію.

Окремо вони обговорили і долю українських політв’язнів, зокрема Зеленський попросив Путіна звільнити кримського татарина Руслана Сулейманова через загибель його трирічного сина.

«Сторони також обговорили Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, який перебуває на розгляді у політичній підгрупі ТКГ, та Закон про децентралізацію, який передбачає зміни в Конституцію України», — повідомили в ОП.

Водночас у Кремлі зазначили, що розмова відбулася за ініціативи української сторони.

  • 22 липня під час засідання Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції домовилися про повне та всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі з 00:01 27 липня.
  • Згодом в ОБСЄ повідомили, про які саме умови перемир’я домовилися Україна та Росія на засіданні ТКГ в Мінську.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що угоду про припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі з 27 липня ще мають підписати лідери країн «нормандської четвірки» — Росії, Німеччини та Франції. За його словами, це підвищить статус угоди та збільшить шанси на дотримання досягнутих домовленостей.