У Зеленського розглядають кілька кандидатур на заміну Кучми в ТКГ. Делегацію поки очолюватиме віцепрем’єр Резніков

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Зеленського розглядають кілька кандидатур на заміну Кучми в ТКГ. Делегацію поки очолюватиме віцепрем’єр Резніков

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що зараз розглядають кілька кандидатур на голову делегації України у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі. Про це він розповів в ефірі одного з телеканалів, цитує Укрінформ.

Данілов поки не називає прізвища кандидатур, бо остаточного рішення ще немає.

«Я не можу зараз сказати, хто буде на заміну, є декілька варіацій, до того часу, поки остаточно не буде рішення, я не можу зараз назвати кандидатури. Звичайно, кандидатури були з самого початку, тому що з Леонідом Даниловичем [Кучмою] домовлялися, що буде певний період, коли він має піти. Зараз відбувається якраз процес, і, повірте, Україна буде представлена дуже міцно, як і до цього часу», — наголосив секретар РНБО.

Він також додав, що Кучма «розуміється на багатьох державницьких процесах» і надалі обовʼязково допомагатиме президенту Володимиру Зеленському.

Наразі виконувати функції глави української делегації в ТКГ буде Олексій Резніков — перший заступник глави делегації та віцепрем’єр. «Сьогодні я є першим заступником глави делегації, тому формально поки я буду певний час керувати цими процесами», — розповів Резніков, якого цитує «Українська правда».

Він додав, що офіційно Кучма ще залишається главою делегації, допоки Зеленський указом не внесе зміни до складу делегації. Він сподівається, що це буде відома українському суспільству людина.

  • 28 липня голова делегації України у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, другий президент Леонід Кучма залишив свою посаду.
  • У червні минулого року Зеленський повернув Кучму до Тристоронньої контактної групи.
  • У кінці вересня 2018 року представник України в ТКГ Леонід Кучма повідомив, що збирається залишити цю посаду. Кучма заявив, що залишить ТКГ щодо Донбасу, коли досягне критичного віку. 9 серпня 2018 року йому виповнилося 80 років.
  • Після цього Україну на засіданнях ТКГ представляв дипломат Руслан Демченко. При цьому саме Демченка називали одним з найбільш вірогідних наступників Кучми в ТКГ.
  • 22 листопада 2018 року Петро Порошенко призначив експремʼєр-міністра Євгена Марчука представником України у Тристоронній контактній групі.