Дикі бджоли щороку приносять Північній Америці понад $1,5 мільярда, запилюючи лише кілька культур

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Дикі бджоли щороку приносять Північній Америці понад $1,5 мільярда, запилюючи лише кілька культур

Boris Smokrovic / Unsplash

Тільки в Північній Америці налічується близько 4 тисяч видів місцевих бджіл. Згідно з новим дослідженням, прибуток від запилення цими дикими комахами лише кількох культурі щороку становить понад $1,5 мільярда. Про це повідомляє Science Alert.

Дослідники проаналізували виробництво 131 комерційної ферми у Сполучених Штатах і Канаді та довели, що навіть у районах з інтенсивним сільським господарством, де багато медоносних бджіл, дикі бджоли відіграють значну роль.

Спільна праця медоносних і диких бджіл дає набагато кращий ефект. Також недавні дослідження показали, що дикі бджоли можуть збільшити врожайність багатьох видів сільськогосподарських культур і здатні переносити на собі істотно більше пилку.

Науковці виявили, що пʼять із семи вивчених культур дають більше фруктів, овочів або горіхів при запиленні великою кількістю бджіл. Чорниця, яблуні, черешня, вишня, мигдаль, кавуни і гарбузи — усі ці рослини і дерева сильно залежать від запилення комахами. Дикі бджоли більше запиляють гарбуз, терпкі вишні та яблуні, медоносні краще запиляють чорницю, кавуни та мигдаль.

Фахівці оцінили економічний ефект від запилення дикими бджолами для яблунь в $1,06 мільярда, черешні — у $145 мільйонів, кавуна — у $146 мільйонів, гарбуза — у $101 мільйон, чорниці — в $50 мільйонів, вишні — у $32 мільйони. У сукупності це становить приблизно $1,5 мільярда доларів тільки за цими культурами.

Однак диким бджолам загрожує зникнення — лише минулого століття половина всіх місцевих видів на Середньому Заході США зникла.

  • Бджоли як запилювачі украй важливі для сільського господарства, тому фермери в багатьох країнах домовляються з бджолярами про взаємовигідне розведення бджіл поблизу сільськогосподарських угідь. Багато диких бджіл живуть далеко від таких угідь та іноді стають жертвами спеціальних програм зі знищенню комарів, непарного шовкопряда та інших комах-шкідників.