США виводять з Німеччини 12 тисяч військових. Росія стурбована

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністр оборони США Марк Еспер заявив, що, за рішенням президента Дональда Трампа, з Німеччини «якомога швидше» виведуть 12 тисяч американських військовослужбовців, скоротивши чисельність військ до 24 тисяч.

Про це повідомляють Bild і U. S. News.

Близько 6 400 військових відправлять додому в США, ще близько 5 600 перекинуть в інші європейські країни. Міністр заявив, що перекидання військ посилить НАТО і стримування Росії, а також «заспокоїть союзників».

Трамп раніше обіцяв вивести значну частину військ з Німеччини, звинувативши Берлін у невиконанні фінансових зобовʼязань у рамках НАТО. Премʼєр-міністри чотирьох німецьких земель просили Конгрес США заблокувати плани Трампа, а очільник США тим часом обіцяв польському президенту перекидання частини військ у Польщу. Поки точно невідомо, чи перекинуть війська до кордону Росії.

У РФ вже заявили, що стурбовані рішенням США і обіцяють «контрзаходи». «Нас серйозно турбує, що американські військовослужбовці переміщуються до кордонів Російської Федерації — у Польщу і Прибалтику [...]. Якщо ми побачимо, що загроза дійсно зростає, ви ж розумієте, що ми не будемо сидіти склавши руки. Ми вживемо заходів», — сказав перший заступник голови комітету Держдуми з оборони Андрій Красов, пише Інтерфакс.