Дві групи дослідників виявили вплив коронавірусу на серце людини. Інфекція може викликати запалення міокарда

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Дві групи дослідників виявили вплив коронавірусу на серце людини. Інфекція може викликати запалення міокарда

Andria / Flickr

Учені продовжують досліджувати вплив коронавірусу на здоров’я людей після одужання. Зокрема, у двох паралельних наукових роботах, опублікованих в один день у журналі JAMA, виявили вплив коронавірусу на серце.

В рамках першого дослідження науковці вивчили серця 39 людей, які померли від коронавірусу у віці 78—89 років. Більш ніж у половині випадків у тканинах сердець виявили вірус. У 41% випадків вірусне навантаження було значним, проте слідів запалення міокарда не знайшли.

Наразі науковці не дуже розуміють, що це може означати. Припускають, що наявність вірусу в серцевих тканинах може бути пов’язана з похилим віком померлих.

Другое дослідження виявило, що у 78 зі 100 пацієнтів віком 45—53 роки, які одужали від коронавірусу, на МРТ виявили запальні процеси серця, а у 60 — запалення міокарда. Таким чином, незалежно від перебігу хвороби та попереднього стану здоров’я серця, коронавірусна інфекція впливає на його стан.

Найбільш поширеною серцевою патологією серед пацієнтів, які перехворіли на коронавірус, було запалення міокарда, що може послаблювати роботу серця. Цей тип запалення зазвичай викликає вірусна інфекція, тож науковці не дуже здивувалися.

«Історія походження інфекції стала зрозумілішою. Тепер ми вважаємо, що є всі причини для нового занепокоєння, підкріпленого сильними доказами, що кардіоміопатія та серцева недостатність, пов’язані з COVID-19, можуть розвиватися. Ми хочемо спонукати інших дослідників уважно вивчати наявні та збирати нові дані в інших груп населення, щоб підтвердити або спростувати ці висновки», — пишуть рецензенти обох статей.