У Білорусі кандидатів у президенти попередили про можливі провокації на зустрічах з виборцями

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Білорусі за десять днів до виборів президента посилюють заходи безпеки під час проведення мітингів кандидатів. Про це заявив держсекретар Ради безпеки Білорусі Андрій Равков на зустрічі з кандидатами, яких напередодні терміново викликали у Центральну виборчу комісію.

Кандидатка Анна Конопацька розповіла TUT.by, що на зустрічі Равков заявив про можливі провокації і про посилення заходів безпеки на мітингах і зустрічах з кандидатами. Тепер на масових заходах будуть встановлені рамки і загородження.

Інший кандидат — Сергій Черечень заявив, що Равков на зустрічі розповів, що в Росії готуються такі угруповання, і тому масові заходи можуть бути небезпечними.

Кандидат Андрій Дмитрієв розповів, що Равков попередив про можливе відключення інтернету, якщо виникне загроза для національної безпеки, пише Euroradio.fm.

На 30 липня у Мінську запланований великий мітинг головної конкурентки президента Олександра Лукашенка — Світлани Тихановської. Вона заявила, що не планує відмовлятися від проведення мітингів, але заходи безпеки посилить.

Білоруські ЗМІ також повідомили, що 30 липня викликали на допит дружину екскандидата у президенти Валерія Цепкало, який покинув країну, — Вероніку Цепкало. Вона заявила, що розцінює це як політичний тиск на кампанію обʼєднаного штабу. Також зранку затримали її сестру – співробітницю Белгазпромбанку.

  • Напередодні під Мінськом сили спецпідрозділу «Альфа» КДБ і міліції затримали 32 найманців російської «ПВК Вагнера». Місцеві ЗМІ раніше повідомляли, що затримано групу «бойовиків іноземної приватної військової компанії», яка приїхала для «дестабілізації ситуації у країні» під час виборів президента.
  • Затриманих звинувачують у підготовці терактів. По країні розшукують ще близько 200 бойовиків.
  • Президент Білорусі Олександр Лукашенко після повідомлення про затримання бойовиків заявив, що втручання найманців у справи країни було очікуваним.
  • Інформагентство опублікувало всі прізвища і дати народження затриманих. Серед них є найманці, які воювали на Донбасі проти України, а також у Сирії на боці режиму Башара Асада.
  • Вибори президента Білорусі заплановані на 9 серпня.