Справа ексголови Укравтодору Новака: НАБУ повідомило про підозру шостому імовірному учаснику схеми

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У справі про корупцію колишнього керівництва Держагентства автомобільних доріг України (Укравтодор), по якій проходить ексголова Славомір Новак, зʼявився шостий ймовірний учасник злочинної схеми. Національне антикорупційне бюро (НАБУ) повідомило про підозру бенефіціару групи компаній у дачі хабара Новаку.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

За даними НАБУ, бенефіціар компаній, які працювали в Україні, за хабар хотів легалізувати бізнес у Польщі. Сума хабара (хабарів) і особа бенефіціара не називаються.

Крім зазначеного бенефіціара і Новака підозри вже повідомлені двом громадянам Польщі, представнику однієї з компаній-учасниць тендерів Укравтодору (іноземний громадянин) і колишньому раднику Новака.

За даними слідства, Новак мінімум три рази отримував хабар. Всі випадки повʼязані з прийняттям рішень про використання коштів міжнародних фінорганізацій, які були видані у вигляді кредитів (понад 270 млн євро) на ремонт українських доріг. За розподіл цих коштів на ремонт злочинна група, зокрема ймовірний її організатор Новак, просила хабарі від дорожньо-будівельних компаній.

В одному з епізодів йшлося про сплату 10% «консультаційних послуг» — більш 180 тисяч євро. В іншому випадку компанії-переможниці тендеру Укравтодору потрібно було заплатити внесок у 3,5 млн грн польському підприємству. Ще в одному з випадків йшлося про викуп спеціально створеної компанії зі статутним капіталом в 15 тисяч євро за 300—350 тисяч євро. В обмін на це Новак нібито обіцяв «не помічати» порушень термінів виконання контрактів однієї з компаній-підрядників Укравтодору.

  • 20 липня у Польщі працівники Центрального антикорупційного бюро затримали колишнього міністра транспорту Польщі, ексголову Держслужби автодоріг України (Укравтодор) Славоміра Новака. Крім Новака, затримали підприємця з Гданська і колишнього командира військової частини Сил спеціального призначення Польщі GROM Даріуша Завадку. НАБУ спільно з польськими колегами розслідують дії Новака у 2016—2019 роках.
  • 22 липня суд у Польщі заарештував на три місяці Новака і його спільників.