МЗС прокоментувало затримання бойовиків «ПВК Вагнера» в Білорусі. Кажуть, давно попереджали

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Міністерстві закордонних справ після затримання бійців «ПВК Вагнера» у Білорусі заявили, що давно попереджали про російських бойовиків, які воювали на Донбасі проти України. Про це заявили у пресслужбі МЗС.

У відомстві наголосили, що ці бойовики можуть бути використані для дестабілізації ситуації в Білорусі напередодні виборів президента, які заплановані на 9 серпня.

«Україна давно попереджала, що учасники російських окупаційних сил та незаконних збройних формувань, які брали участь у бойових діях на Сході України, використовуються в інших точках світу і становлять загрозу», — зазначили в заяві.

У МЗС також наголосили, що Україна розвиває добросусідські відносини з Білоруссю та всебічно підтримує її суверенітет і незалежність. У відомстві додали, що питання щодо можливої екстрадиції затриманих бойовиків будуть вирішуватися відповідними правоохоронними та спеціальними органами.

  • 29 липня під Мінськом сили спецпідрозділу «Альфа» КДБ і міліції затримали 32 найманців російської «ПВК Вагнера». Місцеві ЗМІ раніше повідомляли, що затримано групу «бойовиків іноземної приватної військової компанії», яка приїхала для «дестабілізації ситуації у країні» під час виборів президента.
  • Затриманих звинувачують у підготовці терактів. По країні розшукують ще близько 200 бойовиків.
  • Президент Білорусі Олександр Лукашенко після повідомлення про затримання бойовиків заявив, що втручання найманців у справи країни було очікуваним.
  • Інформагентство опублікувало всі прізвища і дати народження затриманих. Серед них є найманці, які воювали на Донбасі проти України, а також у Сирії на боці режиму Башара Асада.
  • Заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос заявив, що Україна може вимагати видачі уродженців України, яких затримали разом з іншими бойовиками «ПВК Вагнера».