У Росії суд не дозволив розкрити імена учасників сталінських «трійок НКВС»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Москві суд відхилив позов історико-просвітницького товариства «Меморіал» до Генпрокуратури про розкриття імен учасників «трійок НКВС», що діяли в епоху Великого терору в СРСР. Про це пише «Коммерсанть».

У липні торік «Меморіал» звернувся до генпрокуратури з проханням надати дані про 11 прокурорів, які брали участь у роботі «трійок». Ця інформація потрібна для історичного довідника. Проте прокуратура відмовилася надати відомості, посилаючись на положення закону «Про персональні дані», які забороняють розкривати інформацію про людину третім особам без його згоди чи згоди спадкоємців.

У «Меморіалі» наголосили, що закон дозволяє публікувати дані для здійснення наукової діяльності, а відомості про учасників «трійок» відносяться до архівних документів і зазначений закон на них взагалі не поширюється. Попри ці зауваження, прокуратура відповіла відмовою і на повторний запит організації. Після цього історики звернулися до суду.

«Аргумент прокуратури в тому, що ми будемо поширювати відомості, які порочать людей. Але суть історії — фіксувати всі вчинки», — наголосили в організації.

«Меморіал» планує оскаржити рішення суду і називає справу стратегічною.

  • У Росії суд засудив історика та главу центру «Меморіал» у Карелії Юрія Дмитрієва до 3,5 року позбавлення волі у колонії суворого режиму. ЄС вимагає звільнення історика.