Затримання бойовиків «Вагнера»: МЗС Білорусі відвідали дипломати Росії та України

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Затримання бойовиків «Вагнера»: МЗС Білорусі відвідали дипломати Росії та України

Будівля Міністерства закордонних справ Білорусі

Афіцыйны сайт Рэспублікі Беларусь

Міністерство закордонних справ Білорусі запросило у посла Росії ґрунтовні розʼяснення щодо мети та інших аспектів прибуття і перебування в Білорусі групи бойовиків «Приватної військової компанії Вагнера».

Про це повідомляє пресслужба МЗС.

30 липня до МЗС по черзі запрошували посла Росії Дмитра Мезенцева і радника-посланника, в. о. керівника посольства України Петра Врублевського.

У МЗС зазначили, що з урахуванням підтверджених відомостей про участь затриманих у бойових діях на Донбасі, про українське походження і наявність українського громадянства у деяких з них у Врублевського запросили релевантну інформацію. Вона «може бути використана для всебічного аналізу й оцінки причин їхньої присутності в Білорусі».

«З огляду на зазначений тривожний факт, а також на проведення зараз у Білорусі виборчої кампанії, з українською стороною досягнута домовленість щодо активізації взаємодії між прикордонними відомствами та посилення прикордонного режиму для недопущення дестабілізації обстановки в обох країнах», — повідомили в МЗС.

  • 29 липня під Мінськом сили спецпідрозділу «Альфа» КДБ і міліції затримали 32 найманців російської «ПВК Вагнера». Місцеві ЗМІ раніше повідомляли, що затримано групу «бойовиків іноземної приватної військової компанії», яка приїхала для «дестабілізації ситуації у країні» під час виборів президента.
  • Затриманих звинувачують у підготовці терактів. У країні розшукують ще близько 200 бойовиків.
  • Інформагентство опублікувало всі прізвища і дати народження затриманих. Серед них є найманці, які воювали на Донбасі проти України, а також у Сирії на боці режиму Башара Асада.
  • У Міністерстві закордонних справ України після затримання бійців «ПВК Вагнера» в Білорусі заявили, що давно попереджали про російських бойовиків, які воювали на Донбасі проти України. Заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос заявив, що Україна може вимагати видати їй уродженців України, яких затримали разом з іншими бойовиками.