Власник VAB Банку Бахматюк прокоментував рішення ВАКС. Звинувачує главу НАБУ Ситника «у впливі» на суд

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Власник VAB Банку Бахматюк прокоментував рішення ВАКС. Звинувачує главу НАБУ Ситника «у впливі» на суд

Nelson Ching / Bloomberg via Getty Images

Власник VAB Банку Олег Бахматюк заявив, що рішення Апеляційної палати ВАКС, яка скасувала інше рішення про закриття справи проти нього, ухвалили з «грубими порушеннями» і нібито під впливом глави НАБУ Артема Ситника. Про це йдеться в заяві Бахматюка, оприлюденій на сайті його компанії «Укрлендфармінг».

«Судді Апеляційної палати ВАКС із грубими порушеннями ухвалили рішення, яке скасовує рішення Печерського райсуду про закриття справи проти Олександра Писарука і мене», — написав бізнесмен.

Він зазначив, що публікація «Центру протидії корупції» про рішення ВАКС нібито з’явилася «у той момент, коли суддя ще навіть не оголосив рішення суду».

«Це при тому, що в залі суду не було нікого, крім сторін розгляду, і не велася трансляція засідання. […] Це означає, що текст рішення «злили» до його проголошення, або був незаконний доступ третіх осіб до інформації в залі судового засідання», — сказав Бахматюк.

Крім того, він заявив, що ВАКС ухвалив рішення «під впливом і в інтересах Ситника». «Є очевидним, що це рішення ухвалене під впливом і в інтересах Артема Ситника, який діє з особистої помсти та нищить мою компанію. […] Ми практично впевнені в тому, що Європейський суд з прав людини визнає рішення Апеляційної палати ВАКС грубим порушенням прав людини в Україні. Ми сподіваємось, що гідну оцінку такому свавіллю надасть і Вища рада правосуддя», — додав Бахматюк.

Водночас у ЦПК спростовують заяву бізнесмена, що організація нібито знала про рішення Апеляційної палати ВАКС ще до його оголошення. У ЦПК наголосили, що повідомили про рішення суду оперативно, тому що їхні представники були присутні на засіданні суду.

«Ми надіслали клопотання до апеляції ВАКС про трансляцію і фізично прийшли до суду як вільні слухачі. Нас пустили до приміщення, проте через карантин попросили спостерігати за ходом процесу з іншого залу судових засідань, куди велася трансляція. Це систематична практика у ВАКС під час карантину, у такому форматі відбулося вже чимало засідань за багатьма іншими справами, коли вільних слухачів і журналістів просили спостерігати за процесом з іншої зали через трансляцію. На підтвердження цього у нас є відео», — наголосили в ЦПК.

  • 29 липня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду задовольнила скаргу прокурора САП про закриття кримінального провадження стосовно власника VAB Банку Олега Бахматюка.
  • Бахматюка підозрюють у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, який VAB Банку надав Національний банк України.
  • 26 червня генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що прокуратура змушена була закрити справу проти Бахматюка.
  • 29 травня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно обрала запобіжним заходом для Бахматюка тримання під вартою.