Прибулих з окупованих територій тестуватимуть на коронавірус у Станиці Луганській. За гроші

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Прибулих з окупованих територій тестуватимуть на коронавірус у Станиці Луганській. За гроші

У Станиці Луганській готують пункт для проходження ПЛР-тестів на коронавірус для тих, хто не хоче чекати два тижні на самоізоляції після прибуття з окупованих територій. Ініціативу представили в Луганській облдержадміністрації. При цьому, за даними Державної прикордонної служби, з 1 серпня прибулим з окупованих територій не потрібно проходити самоізоляцію.

«У Станиці Луганській має запрацювати мобільний пункт, де можна буде добровільно здати матеріал для проходження ПЛР-тестування. У разі отримання негативного тесту це дозволить не перебувати на самоізоляції», — цитує керівника області Сергія Гайдая Луганська облдержадміністрація.

Ініціатива пункту ПЛР-тестування належить компанії «Фармбіотест», що співпрацює з облдержадміністрацією на засадах державно-приватного партнерства. Як повідомили «Бабелю» в пресслужбі Луганської ОДА, тестування будуть платними.

«Фармбіотест» — це експериментальне підприємство, яке виробляє ліки і вже виробляє ПЛР-тести на комерційній основі. Тобто, вони беруть на себе всі витрати, пов’язані з організацією, і будуть робити за бажанням прямо на місці ці ПЛР-тести. Це не безкоштовно, це не фінансується державою», — розповіла представниця облдержадміністрації Альбіна Кушелева.

За словами Кушелевої, центр запрацює вже наступного тижня.

У «Фармбіотест» пояснили, що відкриття центру — приватна ініціатива. За словами представника компанії Євгена Хоменка, вони отримали пропозицію від голови області Сергія Гайдая відкрити такий центр. Він також додав, що «Фармбіотест» не виробляє ліки, як раніше заявляли в облдержадміністрації.

Вартість ПЛР-тесту складе 1200 грн.

«Наша компанія є єдиною комерційної лабораторією Луганщини, зареєстрованою в електронній системі «Центру громадянського здоровʼя України», що, в свою чергу, дозволяє, після внесення негативних результатів в базу, зняти клієнта з реєстру в базі даних програми «Дій вдома» і не перебувати на самоізоляції протягом 2-х тижнів... Термін виконання — до 48 годин. Важливо відзначити, що скасування обовʼязкового ПЛР-тестування на COVID-19 для осіб, які перетинають КПВВ з тимчасово непідконтрольних територій з 1 серпня, не впливає на плани розміщення даного пункту відбору», — повідомив головний лікар компанії Григорій Цапко.