«Слідували до третьої країни». Посол Росії пояснив, навіщо до Білорусі приїхали найманці «ПВК Вагнера»

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
«Слідували до третьої країни». Посол Росії пояснив, навіщо до Білорусі приїхали найманці «ПВК Вагнера»

NurPhoto / NurPhoto via Getty Images

Посол Росії в Білорусі Дмитро Мезенцев заявив, що затримані бойовики «ПВК Вагнера» прямували «транзитом у третю країну».

Про це йдеться в його заяві на сайті посольства.

Дипломат пояснив, що через запізнення на рейс вони залишилися в Білорусі і оселилися в санаторії «Білорусочка» під Мінськом.

Він також назвав безпідставними твердження про спробу втручання затриманих росіян у внутрішні справи країни. Мезенцев додав, що у затриманих у Мінську росіян був укладений трудовий договір із зареєстрованою в Білорусії компанією.

До цього стало відомо, що Слідчий комітет Білорусі порушив дві кримінальні справи проти опозиційного блогера Сергія Тихановського, в тому числі за «підготовку масових заворушень». У Слідкомі уточнили, що 33 росіян затримали «за підозрою в скоєнні зазначеного злочину».

Там додали, що вирішують питання про взяття бойовиків під варту та займаються пошуком інших людей, які «причетні до підготовки та організації масових заворушень на території країни».

Дружина Тихановського, Світлана, яка є головним суперником чинного президента Олександра Лукашенка на виборах у Білорусі, заявила, що ні вона, ні її чоловік не мають ніякого відношення до змови російських найманців.

  • 29 липня білоруське інформагентство БЕЛТА повідомило, що поблизу Мінська затримали 32 бойовиків російської «Приватної військової компанії Вагнера». За інформацією БЕЛТА, кількасот бойовиків приїхали до Мінська «для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії».
  • Затриманих звинувачують у підготовці терактів. У країні розшукують ще близько 200 бойовиків.
  • МЗС України після затримання бійців «ПВК Вагнера» заявило, що давно попереджало про російських бойовиків, які воювали на Донбасі проти України.
  • СБУ офіційно проситиме про екстрадицію з Білорусі декількох затриманих найманців «ПВК Вагнера», яких розшукують в Україні.