У Гонконгу за підозрою в сепаратизмі заарештували групу підлітків і зняли з виборів опозиційних кандидатів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Гонконгу за підозрою в сепаратизмі заарештували групу підлітків і зняли з виборів опозиційних кандидатів

carloyuen / Pixabay

Китайські спецслужби в Гонконгу заарештували групу студентів за підозрою в сепаратизмі. Також 12 продемократичних кандидатів до Законодавчої ради напівавтономного міста отримали відмову в реєстрації на виборах.

Про це повідомляє The Guardian.

Спецслужби заарештували чотирьох студентів віком 16—21 рік, зокрема голову руху Studentlocalism, який виступав за незалежність Гонконгу.

Китайська влада повідомляє, що ці студенти «поширювали отруту про незалежність» і винні в «організації розколу». Їхній арешт назвали «ударом меча національної безпеки».

Це найбільш гучна справа з моменту ухвалення китайського закону про національну безпеку в Гонконгу.

Щонайменше 12 опозиційних кандидатів до Законодавчої ради не зможуть взяти участь у виборах, що мають відбутися у вересні. При цьому є побоювання, що чинна влада міста перенесе вибори на рік через пандемію коронавірусу, щоб водночас запобігти прогнозованому виграшу демократичних сил.

Китай підтримав дискваліфікацію опозиціонерів, серед яких — 23-річний Джошуа Вонг, колишній лідер ліво-демократичної гонконгської партії «Демосісто». Представники Пекіну в місті заявили, що опозиціонери «лобіювали інтереси іноземних сил для того, щоб накласти санкції на Гонконг».