Україна надіслала Росії ще одну ноту протесту

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Україна надіслала Росії ще одну ноту протесту

Mariusz Cieszewski / Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland

Міністерство закордонних справ надіслало у Міністерство закордонних справ Росії ноту протесту через вторгнення на окуповану територію України так званого «гуманітарного конвою». Про це повідомили у пресслужбі МЗС України.

30 липня Росія вкотре незаконно перемістила на територію України так званий «гуманітарний конвой» через російські прикордонні пункти пропуску «Донецьк» та «Матвіїв Курган» і закриті українською стороною прикордонні пункти пропуску «Ізварине» та «Успенка».

«Російський вантаж було вкотре переміщено на територію України з порушенням норм і принципів міжнародного права, чинних двосторонніх угод, законодавства та раніше погоджених модальностей доставки гуманітарних вантажів. Вони, серед іншого, передбачають супровід представниками Червоного Хреста легальних гуманітарних вантажів та їх обов’язкове оформлення представниками прикордонних та митних органів України», — наголосили у відомстві.

МЗС вимагає від Росії під час організації наступних так званих «гуманітарних конвоїв», запланованих на 27 серпня, 29 жовтня, 26 листопада та 17 грудня дотримуватися міжнародного права, законодавства України і міжнародних зобов’язань.

  • 28 липня Україна передала російському Міністерству закордонних справ ноту протесту через так званий військово-морський парад підрозділів Чорноморського флоту Росії, який провели у Севастополі 26 липня.
  • Наступного дня Росія повернула Україні без розгляду ноту протесту щодо морського параду в Севастополі.