Держекоінспекція оцінила збитки від затонулого біля Одеси танкера Delfi — понад пів мільйона гривень. Але це ще не остаточна сума

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Держекоінспекція оцінила збитки від затонулого біля Одеси танкера Delfi — понад пів мільйона гривень. Але це ще не остаточна сума

Facebook / Максим Куций

Державна екологічна інспекція оцінила збитки від затонулого біля Одеси танкера Delfi у розмірі близько $20 тис. (553 тис. грн). Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на пресслужбу відомства.

У Держекоінспекції розповіли, що за кілограм нафтопродуктів нараховують близько $280. «Кожний витік нафти розраховується і всі дані передаються правоохоронним органам», — додали у відомстві.

З моменту аварії танкера, 22 листопада, Держекоінспекція загалом близько 30 днів фіксувала перевищення гранично допустимих концентрацій нафтопродуктів від 1,5 до 150 разів. Найвищі показники були в перші дні після аварії і під час штормів, деякі розливи відбулися під час спроб підняти танкер.

Танкер досі не прибрали із узбережжя і нафтопродукти ще можуть витікати. Тому остаточну суму збитків нарахують після завершення всіх робіт з підйому танкера. Збиток стягнуть із судновласника.

  • Компанія-власник танкера, Mister Drake PC, ще на початку квітня обіцяла прокуратурі прибрати судно з пляжу своїм коштом. Збитки від витоку палива з танкера раніше оцінювали в понад $15 тисяч.
  • 26 червня міська рада Одеси закрила частину пляжу «Дельфін». Згодом пляж відвідав президент і доручив прибрати танкер до кінця липня. Цього місяця вже було кілька спроб підняти танкер, але безуспішних.
  • 15 липня біля танкера Delfi зафіксували невелику пляму — з нього почали витікати нафтопродукти. Забруднення локалізували, проте 16 липня і 24 липня його зафіксували знову.
  • Прибирати затонулий танкер Delfi з одеського пляжу буде підрядник за контрактом із Адміністрацією морських портів України, адже судновласник вже втратив це право. Роботи планують розпочати наприкінці серпня.