Університети можуть самі визначати, в якій формі починати навчальний рік. У Міносвіти назвали рекомендовані дати

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Університети можуть самі визначати, в якій формі починати навчальний рік. У Міносвіти назвали рекомендовані дати

Unsplash

Університети можуть самі визначати, коли і в якій формі їм починати освітній процес у новому навчальному році. Але рішення треба ухвалювати відповідно до ситуації з коронавірусом у кожному регіоні. Про це наголосив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє «Урядовий портал».

Глава уряду відзначив, що відповідно до закону про вищу освіту, університети мають такий рівень автономії та самоврядування, який дозволяє їм самостійно визначати форми навчання та форми організації освітнього процесу. Вчена рада закладу ухвалює рішення з питань організації освітнього процесу та визначає строки навчання на відповідних рівнях.

Однак, підкреслив прем’єр, рішення про те, чи будуть студенти вчитися дистанційно, чи ходитимуть в університет, треба ухвалювати з огляду на ситуацію з коронавірусом у кожному конкретному регіоні.

Міністерство освіти і науки рекомендує вишам планувати початок навчального року з урахуванням карантинних обмежень і у разі сприятливої ситуації розпочати навчальний рік за таким розкладом:

  • для студентів першого курсу (ОС Бакалавр) — у період з 1 по 15 вересня;
  • для студентів старших курсів, починаючи з другого — з 1 вересня;
  • для студентів ОС Магістр першого року навчання — у період з 11 по 15 вересня.

Напередодні Міністерство охорони здоров’я оприлюднило постанову головного санлікаря про правила навчання у школах та університетах на період адаптивного карантину — радять деякі уроки проводити на вулиці, а по коридорах ходити у масці.

  • Мер Києва Віталій Кличко розповів, що розроблено кілька сценаріїв відновлення навчання у школах з 1 вересня. Вже наприкінці наступного тижня планують представити план дій.
  • Раніше в. о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що відомство розробляє запасні варіанти навчання з 1 вересня на випадок погіршення епідемічної ситуації. Зокрема, у відомстві розглядають варіант змішаної форми навчання для школярів із 1 вересня — частково офлайн, частково онлайн або відвідування школи позмінно.