Зеленський підписав закон про зниження тарифів на «зелену» енергію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Зеленський підписав закон про зниження тарифів на «зелену» енергію

Пресслужба Офісу президента України

Президент Володимир Зеленський підписав закон про зниження тарифів для «зеленої» енергетики.

Про це свідчать дані на сторінці закону.

Документ передбачає зниження тарифу для сонячних (СЕС) та вітроелектростанцій (ВЕС), які введено в експлуатацію з 2013 року. Крім того, закон зменшує тариф на 60% для СЕС потужністю від 1 до 75 МВт, які будуть введені в експлуатацію з 1 квітня 2021 року. Для потужніших СЕС «зелений» тариф знизиться на 60% з 1 листопада 2020 року.

Також закон встановлює граничні ціни на аукціонах і запроваджує відповідальність за дисбаланси відпущеної електроенергії гарантованому покупцю. Окрім цього, парламент зобов’язав Кабінет міністрів передбачити у державному бюджеті видатки на фінансову підтримку гарантованого покупця для оплати електроенергії, виробленої з альтернативних джерел.

  • 21 липня Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який знижує тарифи на електроенергію, отриману з відновлюваних джерел енергії.
  • Держава заборгувала виробникам «зеленої» енергії 14 млрд гривень. Для того щоб розвʼязати проблему боргу, Кабінет міністрів запропонував учасникам ринку підписати меморандум про взаєморозуміння. Уряд запропонував знизити «зелені» тарифи, а держава зі свого боку виконає низку зобовʼязань, зокрема погасить борги до 2020 року перед виробниками «зеленої» енергії.