Країни-члени СОТ не змогли домовитися щодо тимчасового керівника організації. США наполягають на своєму кандидаті, ЄС і Китай — проти

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Країни-члени СОТ не змогли домовитися щодо тимчасового керівника організації. США наполягають на своєму кандидаті, ЄС і Китай — проти

Flickr / World Trade Organization

Країни-члени Світової організації торгівлі не змогли домовитися щодо тимчасового керівника, оскільки США наполягають на призначенні свого кандидата.

Про це пише AFP.

Раніше ЗМІ повідомляли, що у СОТ ніяк не можуть визначитися щодо тимчасового очільника напередодні зустрічі у п’ятницю. Директор організації Роберто Азеведо подав у відставку за рік до кінця його терміну. Своє рішення він аргументував тим, щоб його наступник мав більше часу підготуватися до міністерської конференції у 2021 році.

Очікувалося, що тимчасовим керівником призначать когось із заступників Азеведо — американця, китайця, німця чи нігерійця. Повноцінного керівника планують обрати до листопада.

Однак через позицію США призначення тимчасового керівника стало заблокованим. Штати вимагають призначити свого заступника Алана Волффа, але ЄС та Китай активно виступають проти. Країни-члени СОТ очікували, що на цю посаду призначать німця Карла Браунера.

Що таке СОТ?

Світова організація торгівлі почала діяти з 1 січня 1995 року для врегулювання торгових відносин між країнами. Туди входять 161 країна світу, а також Тайвань, Гонконг та ЄС. Організація встановлює загальні та рівні правила торгівлі для всіх країн-членів, яких вони зобов’язуються дотримуватися.