Facebook, Google, Apple та Amazon виграли від пандемії коронавірусу. Про що говорили їхні керівники на слуханнях у Конгресі США

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Facebook, Google, Apple та Amazon виграли від пандемії коронавірусу. Про що говорили їхні керівники на слуханнях у Конгресі США

Getty Images / Bloomberg / Contributor

В антимонопольному комітеті Конгресу США відбулися слухання щодо можливих ринкових зловживань з боку технологічних гігантів Facebook, Google, Apple та Amazon.

Видання Business Insider виділило головні питання, які ставили до керівників цих компаній конгресмени, та підсумувало звіти про їх доходи.

Капіталізація чотирьох компаній-гігантів попри пандемію коронавірусу збільшилась на $230 млрд. Одна з причин такого успіху — локдауни по всьому світу, які збільшили попит на онлайн-послуги.

Facebook

Компанія Марка Цукерберга підняла свої доходи на 11% і заробила цього року більш ніж $18 млрд. Попит на послуги Facebook та її капіталізація також зросли — наразі акції піднялися в ціні на 8%. Таким чином компанія змогла пережити найгірші наслідки коронакризи.

Конгресмени закинули Facebook «клонування» розробок конкурентів задля прибутку. Також законотворці США висловили стурбованість, що купівля Instagram могла відбутися в примусовому порядку. Буцімто адміністрація Цукерберга збиралась «знищити» Instagram у разі відмови компанії від злиття з Facebook.

Голова Facebook відкинув ці закиди, заявляючи, що переговори з Instagram не можна сприймати як погрозу, оскільки йшлося про звичайну ринкову конкуренцію.

Amazon

Прибуток компанії Джеффа Безоса також піднявся за час пандемії. Внаслідок росту цін на акції, капіталізація Amazon збільшилась до $181 млрд, а продажі зросли на 40%. Фактично щодня компанія обходить таких конкурентів, як мережа магазинів Walmart.

Конгресмени висунули Безосу питання щодо використання даних сторонніх продавців платформи на користь власних продуктів. Він визнав, що компанія, ймовірно, скористалась такою можливістю, оскільки «не може гарантувати», що політику проти використання даних продавців для власної вигоди ніколи не порушували.

Apple

Доходи компанії, яку очолює Тім Кук, зросли за третій квартал року на $6 млрд і склали майже $60 млрд, а чистий прибуток — понад $11 млрд попри закриття багатьох магазинів внаслідок пандемії.

Конгрес закинув Apple жорсткі умови використання App Store для сторонніх розробників, з яких компанія отримує до 30% доходів. Законотворці згадали, що продукцією Apple користуються щонайменше 100 млн американців, проте компанія повністю контролює ринок додатків до своїх гаджетів і паразитує на прибутках малих розробників, які внаслідок фінансових втрат не можуть розвиватись.

Також конгресмени висловили занепокоєння тим, що Apple взагалі не має чітких правил роботи для розробників і змінює їх час від часу з огляду на власну вигоду. При цьому в розробників немає вибору — в разі непогодження з умовами Apple вони просто втратять своє місце на ринку гаджетів з операційною системою iOS.

Кук заявив, що його компанія ставиться до всіх розробників однаково і пропонує їм «відкриті та прозорі правила». Проте він виступив на захист умови сплачувати покупки в додатках через систему Apple Pay, яка знімає 15—30% комісії з доходів розробників. Наприклад, Apple отримує частину коштів з підписок на Spotify.

Торік Spotify вже позивалася з приводу високої комісії проти Apple у Євросоюзі — нещодавно антимонопольні структури блоку розпочали розслідування. На переконання Spotify, Apple штучно завищує ціни, щоб просувати власні стримінгові додатки на кшталт Apple Music.

Google

Компанія Alphabet, яка володіє Google, виявилась єдиною з чотирьох, чиї доходи не зросли, а навіть впали на 2% порівняно з минулим роком, і склали $31,6 млрд.

Це перше суттєве падіння позицій компанії, яке пояснюють зниженням попиту на рекламу протягом пандемії. Проте місце Alphabet на ринку досі високо оцінюється на фондовій біржі США.

Республіканські конгресмени закинули голові компанії Сундару Пічаї, що Google має упереджене ставлення до консерваторів. Демократи при цьому порадили колегам забути про «махрову конспірологію» та переключити увагу на ймовірні зловживання на ринку. Пічаї відкинув звинувачення по обох пунктах.

  • Уже понад рік у Конгресі проводять розслідування щодо Amazon, Apple, Facebook і Google. Мета розслідування — визначити, чи зловживали компанії своєю владою і становищем на онлайн-ринку.
  • Обвинувачення вважає, що компанії займають дуже велику частку ринку і перешкоджають конкуренції. Їхні опоненти говорять, що якщо IT-гіганти збанкрутують, це матиме катастрофічні наслідки для економіки. Тоді уряду доведеться допомогти компаніям, щоб цього не допустити.