Аваков: Найманці «ПВК Вагнера» проживали за 1,5 км від резиденції Лукашенка. Україна передасть Білорусі інформацію про їхні злочини

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Аваков: Найманці «ПВК Вагнера» проживали за 1,5 км від резиденції Лукашенка. Україна передасть Білорусі інформацію про їхні злочини

Олександр Чекменьов / «Бабель»

Найманці «ПВК Вагнера», яких нещодавно затримали у Білорусі, проживали лише за 1,5 кілометра від резиденції президента Олександра Лукашенка.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, пише пресслужба МВС.

«За інформацією наших джерел, офіційно виселившись з готелю і нібито прямуючи в аеропорт з метою покинути країну, «вагнерівці» розмістилися на спеціальній базі під Мінськом, недалеко від резиденції президента Лукашенка. Тобто, очевидно, мова йде про якусь операцію спецслужб, очевидно, Російської Федерації», — зазначив він.

За його словами, Нацполіція розслідує низку справ, у яких фігурують затримані у Білорусі найманці. Через це у правоохоронних органів України є багато матеріалів про їхні злочини, які будуть передані білоруській стороні.

«Україна також зацікавлена ​​в екстрадиції на нашу територію ряду затриманих у Білорусі найманців, які вчинили злочини в Україні. Про що повідомлено компетентним органам Білорусі», — підкреслив Аваков.

  • 29 липня у Білорусі під Мінськом сили спецпідрозділу «Альфа» КДБ і міліції затримали 32 найманців російської «ПВК Вагнера». Місцеві ЗМІ раніше повідомляли, що затримано групу «бойовиків іноземної приватної військової компанії», яка приїхала для «дестабілізації ситуації у країні» під час виборів президента.
  • Інформагентство опублікувало всі прізвища і дати народження затриманих. Серед них є найманці, які воювали на Донбасі проти України, а також у Сирії на боці режиму Башара Асада.
  • У Білорусі затриманих «вагнерівців» звинувачують у підготовці терактів. Розшукують ще 200 бойовиків.
  • У Міністерстві закордонних справ України заявили, що давно попереджали про російських бойовиків, які воювали на Донбасі проти України. Офіс президента підтвердив намір добиватися екстрадиції.
  • 31 липня глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що Україна отримала від Білорусі список затриманих бойовиків. МЗС Білорусі також просить Україну передати цей список до компетентних органів, щоб перевірити причетність затриманих до злочинів і участі у військових діях на Донбасі.