Уперше на виборах у США можна буде голосувати українською мовою

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Цього року на виборах у США вперше можна буде проголосувати українською мовою, але тільки в певному штаті. Причому українська буде доступною на виборах всіх рівнів: президентських, місцевих і до Конгресу США.

Як повідомляє «Голос Америки», таку можливість отримали виборці в окрузі Кук у штаті Іллінойс, куди входить Чикаго і його передмістя.

Українська буде в бюлетенях (програма кандидатів), на електронних табло і на станціях голосування. Також буде можливість аудіопрослуховування для людей, які не зможуть прочитати бюлетень. Крім того, українською мовою будуть і вказівні таблички.

Перекладом займатимуться сертифіковані фірми, після чого українські активісти проведуть перевірку на відповідність.

Округ Кук — перший у США, який додав українську мову до виборчого процесу. Тільки в Чикаго мешкає понад 46 тисяч українців. Адміністрації округу вважає, що адаптація бюлетенів до рідної мови виборців ефективніше залучатиме людей до виборів.

Крім української, проголосувати також можна буде 12-ма мовами.

  • 30 липня глава США Дональд Трамп запропонував відкласти президентські вибори у США, які повинні відбутися 3 листопада 2020 року. Пропозицію він повʼязав з пандемією коронавірусу, заявивши, що американці повинні голосувати «безпечно і за правилами». Він виступив проти голосування поштою (окремі штати раніше спростили процедуру). Пропозиція Трампа відкласти вибори — це серйозна заява. Вибори президента ніколи не переносилися за всю історію країни та завжди проводилися в листопаді.
  • Уже через день Трамп відмовився від ідеї.