BBC: У Росії знайшли могили військових, які, ймовірно, загинули на Донбасі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
BBC: У Росії знайшли могили військових, які, ймовірно, загинули на Донбасі

Pierre Crom / Getty Images

Росія не визнає присутність своїх військових на окупованому Донбасі, проте журналісти та незалежні дослідники з 2014 року знаходили живі свідчення присутності росіян на стороні бойовиків «ДНР» і «ЛНР». BBC дослідили меморіальні комплекси загиблим військовим Росії та виявили кілька прізвищ, які офіційно ніколи не фігурували в конфліктах за кордоном.

На пам’ятнику військовим-розвідникам у Калінінграді є кілька прізвищ, навпроти яких не вказано місце загибелі. Зокрема, там значиться капітан Суслов С. Б., який загинув у 2014 році. Його могила розташована в Солнєчногорську біля бази Сил спеціальних операцій.

За життя Суслов отримав медаль «За приєднання Криму». Він загинув 14 червня 2014 року, саме коли в Україні йшли бої за Маріуполь. Імовірно, російський офіцер брав у них участь.

Інші військові, капітан 2 рангу Федчиков С. А. і старший лейтенант Василевський В. К., теж загинули в 2014 році — 14 липня та 31 серпня відповідно. На калінінградському пам’ятнику також не вказане місце їхньої смерті. Імовірно, вони загинули в боях за Луганський аеропорт. Обох пов’язують з найманством у «ПВК Вагнера».

У місті Зарайську, що в Московській області, на пам’ятнику «Зарайцям, які загинули в локальних війнах і воєнних конфліктах» з’явилась табличка старшому лейтенанту Євгену Трундаєву, який загинув 15 жовтня 2014 року, без зазначення місця смерті. За словами його батьків і колег, чоловік командував протитанковим взводом і отримав смертельне поранення.

У 2020 році СБУ затримала в Харкові колишнього військовослужбовця Нацгвардії Юрія Донцова, завербованого ФСБ. За словами Донцова, він мав вбити українського розвідника Григорія Сиваченка на знак помсти за Трундаєва і кількох інших росіян, убитих у районі села Сміле Луганської області.

Журналісти знайшли один виняток із загального правила Росії не вказувати Україну як місце загибелі своїх військових. У селищі Североонежськ в Архангельській області встановлено пам’ятник «Воїнам-землякам, які пали за батьківщину», де перераховані військові, які загинули у Другій світовій, Чеченській та Афганській війнах.

На останній табличці з написом «Катастрофи, терористичні акти, інші війни» значиться старший сержант Леонід Кічаткін, який загинув 20 серпня 2014 року в Україні. Він служив у 76-й псковській дивізії, загиблих військових якої ховали в Псковській області — на журналістів, які приїхали знімати похорони, напали невідомі.