Білорусь: «Вагнерівці» не збиралися летіти до Туреччини. Квитки купили для алібі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Білорусь: «Вагнерівці» не збиралися летіти до Туреччини. Квитки купили для алібі

Скриншот з сюжету «Беларусь 1»

Білоруські слідчі, які ведуть справу щодо затриманих найманців російської «ПВК Вагнера», вважають, що їхні квитки на літак до Туреччини були «алібі» на випадок розкриття. Чоловіків, серед яких є громадяни України, підозрюють у підготовці провокацій під час виборів президента Білорусі.

Про це заявив керівник білоруської слідчої групи Олександр Агафонов в інтерв’ю ОНТ.

На переконання слідства, квитки «вагнерівців» на рейс до Стамбулу 25 липня були придбані для видимості алібі, але насправді бойовики не планували нікуди летіти.

Зокрема, за свідченнями водія, який мав доставити чоловіків до аеропорту, за годину до вильоту він отримав вказівку відвезти їх до готелю. У Національному аеропорту «Мінськ» пізніше заявили, що на борт до Стамбулу не з’явилися 33 пасажири.

«Група була організованою та керувалась за військовими стандартами. У месенджері WhatsApp була створена група “1.ру” з позначеною метою — для управління особовим складом», — заявив старший слідчий Агафонов.

За його словами, показання затриманих щодо мети перебування в Білорусі були непослідовними та протирічливими.

11 затриманих вважали, що летять до Венесуели, 15 — до Туреччини, двоє — на Кубу, один — у Сирію. Ще один взагалі не знав, куди летить, троє відмовилися свідчити.

«Видається сумнівним, що на одному рейсовому літаку можна здійснити переліт до країн на різних континентах», — зазначив слідчий.