Конспірологічні теорії американського руху QAnon прижились у Європі. Їх підтримав навіть британський співак Роббі Вільямс

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Конспірологічні теорії американського руху QAnon прижились у Європі. Їх підтримав навіть британський співак Роббі Вільямс

Mike MacKenzie / Flickr

Безпідставна теорія про торгівлю дітьми в мережі ресторанів DC pizzeria у США, яку поширював інтернет-рух QAnon, циркулює вже кілька років. У цієї теорії немає жодного доказу, проте нещодавно її підтримав британський попспівак Роббі Вільямс. Виявилось, що конспірологія QAnon добре прижилась у Європі.

Відповідне дослідження підготували розробники фактчекінгового додатку NewsGuard, повідомляє CNN.

Вільямс заявив, що, хоч у теорії QAnon про дітей-рабів у підвалах піцерій немає доказів, їй необхідно приділити більше уваги. Допис у Twitter з фрагментом його виступу набрав понад півмільйона переглядів.

«Так, у тій конкретній піцерії не було підвалу, але це не спростовує того, що я хочу [знати] як громадянин, як людина», — сказав він у червні.

Безпідставна теорія PizzaGate виникла під час виборів президента США в 2016 році. Пізніше вона заохотила одного чоловіка увірватися до піцерії з гвинтівкою та вимогою звільнити неіснуючих дітей-рабів.

Рух QAnon вірить, що політики першого ешелону та «глибинна держава» американської бюрократії покривають сексуальне насильство над дітьми. Представники цього руху вірять, що президент Дональд Трамп може врятувати дітей і країну.

Як зʼясували в NewsGuard, пандемія коронавірусу допомогла цій специфічній американській конспірології прижитись у Європі.

Чутки про використання елітами вишок зв’язку 5G для поширення коронавірусу облетіли весь світ. Їх підтримали зірка серіалу «Справжній детектив» Вуді Гаррельсон та співачка M.I.A., і невдовзі британські оператори зв’язку вже повідомляли про напади на вишки.

Дослідники вважають, що ця теорія стала наркотиком, який відкрив Європі шлях до конспірологічного інтернет-культу QAnon, який увібрав місцеві соціально-політичні проблеми Німеччини, Італії, Франції, Британії в свою велику антиелітаристську теорію про «глибинну державу».

Європейські групи QAnon залишили багато слідів у мережі, які дають змогу говорити про близько півмільйона послідовників. Рух почав набирати популярності саме наприкінці 2019 — початку 2020 року, коли набирала обертів проблема коронавірусу.

У квітні в Британії та Франції з’явилися канали в YouTube та групи в соцмережах, що поширювали конспірологію QAnon, яка швидко увібрала в себе усі політичні скарги європейців.

Зокрема, рух охрестив канцлера Німеччини Ангелу Меркель «маріонеткою глибинної держави, яку необхідно знищити». Президента Франції Еммануеля Макрона назвали «пішаком». Також конспірологи високо оцінили роль праворадикального проросійського лідера італійської партії «Ліга півночі» Маттео Сальвіні.

Британська частина QAnon досі сперечається щодо ролі прем’єр-міністра Бориса Джонсона, який може бути як ставлеником «глибинної держави», так і її руйнівником нарівні з Дональдом Трампом. Нещодавно конспірологів підбадьорила заборона Джонсоном китайської компанії Huawei у національних мережах 5G.

У Німеччині QAnon почали розвиватися раніше ніж будь-де в Європі — вже в 2018 році з’явилися групи та канали з десятками тисяч підписників. Також теорії цього руху підтримала низка німецьких знаменитостей.

Зокрема, відомий веганський кухар з Берліну Аттіла Гільдманн на захист теорій QAnon заявляв, що Ангела Меркель — союзниця Білла Гейтса, євреїв та комуністів у «справі геноциду німецького народу».

«Німеччина це не вільна країна, а досі окупована американцями, і тому лише велична американська нація має силу для звільнення німців від терору Меркель!», — сказав він.

В середині липня, як стало відомо від джерела видання, Facebook вирішила посилити боротьбу з конспірологією і вжити заходів щодо груп, пов’язаних з QAnon. Проте цих заходів може бути недостатньо — дослідники вважають, що «джина вже випустили з пляшки».

NewsGuard переконані, що цензура не спрацює, оскільки в конспірологів є безліч можливостей для поширення дезінформації й вони вільно переходять з однієї платформи на іншу.