В Афганістані активізувалась «Ісламська держава». Бойовики напали на в’язницю та звільнили кількасот засуджених

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
В Афганістані активізувалась «Ісламська держава». Бойовики напали на в’язницю та звільнили кількасот засуджених

@AshishG0swami / Twitter

В Афганістані бойовики «Ісламської держави» взяли штурмом в’язницю та звільнили частину засуджених, серед яких були їхні послідовники. Внаслідок нападу загинуло 29 осіб, серед яких були й самі в’язні. Подія оголила нові виклики афганському уряду після того, як США почали виводити свої війська після мирної угоди з іншими ісламістами — талібами.

Про це повідомляє The Guardian.

У неділю бойовики «Ісламської держави» підірвали ворота в’язниці у Джалалабаді за допомогою водія-самогубця, після чого взяли будівлю штурмом. Урядові сили повернули контроль над в’язницею після тривалої перестрілки з бойовиками, які відбивалися зсередини та з навколишніх кварталів.

Серед загиблих в’язнів двоє були талібами — їхня страта підкреслює ворожість між двома ісламістськими угрупованнями.

Більшість із 1,5 тис. засуджених втекла з в’язниці, проте правоохоронці змогли їх повернути. Частина не виходила, ще близько 300 в’язнів зникли. Раніше було відомо, що в Джалалабаді утримують кілька сотень бойовиків «Ісламської держави».

Атака відбулась одразу після вбивства афганськими спецслужбами одного з командирів бойовиків поблизу міста.

«Ісламська держава» активувалась в Афганістані після того, як самопроголошений «халіфат» в Сирії та Іраку було фактично знищено. Головною мішенню для атак стало конкуруюче угруповання «Талібан», усунуте від влади в країні силами США в 2001 році.

Зі свого боку «Талібан» заперечив причетність до штурму в’язниці, посилаючись на домовленості зі США, які встановлюють припинення вогню між ісламістами з одного боку та урядовими та американськими силами з іншого.

Наразі очікується наступний раунд переговорів між США та бойовиками, який має вирішити подальший стан конфлікту в Афганістані та ролі іноземних військ у ньому.