У столиці Лівану пролунав потужний вибух, який призвів до численних жертв і руйнувань — подробиці

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

У портовому районі столиці Лівану близько 18:00 стався потужний вибух, який струсонув і накрив велетенською червоною хмарою усе місто. Більша частина Бейрута зазнала руйнувань, більше 20 людей загинули, понад 2,5 тис. зазнали поранень. Катастрофу пояснюють вибухом нітратних добрив внаслідок перекидання пожежі зі складу з феєрверками.

Що сталося?

Перші повідомлення про вибух почали надходити після шостої вечора. У соцмережах поширили відеозапис задимленого портового району міста, де стався вибух, що зруйнував кілометри вулиць міста.

Журналістка Еббі Сьювелл дізналася з джерел в армії Лівану, що причиною вибуху стала пожежа на складі з феєрверками, яка перекинулась на склад з нітратними добривами.

За інформацією Національного агентства новин Лівану, Міністерство внутрішніх справ вважає, що головною причиною катастрофи були не феєрверки, а інші вибухові речовини — певний «вибухонебезпечний матеріал, що був конфіскований багато років тому». Це може бути нітрат.

Яка ситуація в Бейруті?

Як повідомляє CNN, внаслідок вибуху пошкоджено безліч машин і будівель в радіусі 10 км від місця події, зокрема знищено квартиру колишнього прем’єр-міністра Саада Гарірі та місцеве відділення самого CNN.

Очевидці кажуть, що вибух був схожий на землетрус — шибки повибивало навіть у будинках, що розташовані далеко від порту. Інші повідомляють про вибиті двері та пошкоджені меблі. Вибух відчули навіть на Кіпрі — за 240 км від узбережжя Лівану.

Вже знайшли тіла щонайменше 27 загиблих, а рахунок поранених ведеться на тисячі — понад 2,5 тисячі осіб травмовані. Як повідомляє BBC, під завалами досі перебуває невстановлена кількість людей, а медикам і рятувальникам не вистачає ресурсів реагувати на виклики.

Червоний Хрест Лівану заявив, що в місті не вистачає машин швидкої допомоги, а шпиталі переповнені — деякі з них відмовляються приймати нових поранених через брак місць.

LCBI Lebanon News повідомляє, що внаслідок вибуху загинув лідер впливової праворадикальної християнської партії «Аль-Катаїб» Назар Наджарьян. Він отримав смертельне поранення в голову.

З чим повʼязують катастрофу?

BBC повʼязує вибух із процесом Трибуналу ООН у справі про вбивство члена парламенту Лівана Рафіка Гарірі у 2005 році. Він був противником сирійської окупації, під якою країна перебувала з 1976 року. Сирія вивела війська через кілька тижнів після загибелі Гарірі.

Трибунал має винести вердикт у пʼятницю. Він повʼязує з вбивством ліванського політика бойовиків «Хізбали» — усіх чотирьох підозрюваних судять заочно.

Тим часом у соцмережах ширяться теорії про ядерний удар з боку США або Ізраїлю. Уряд Лівану відкидає ці версії.