Reuters оприлюднило попередні підсумки причин вибуху в Бейруті: недбалість і халатність

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Reuters оприлюднило попередні підсумки причин вибуху в Бейруті: недбалість і халатність

Anadolu Agency / Contributor

Початкове розслідування вказало на бездіяльність і халатність під час зберігання вибухонебезпечних матеріалів (селітри), які й призвели до вибуху в порту Бейруту. Про це повідомляє Reuters з посиланням на офіційне джерело, яке знайоме з матеріалами слідства.

Джерело повідомило, що пожежа почалася на 9-му складі та перекинулась на 12-й, де зберігалася аміачна селітра.

За словами джерела, питання безпеки зберігання селітри розглядали декілька комітетів, але вони так і не видали указ про утилізацію цієї легкозаймистої речовини. Інше джерело в адміністрації порту повідомило, що 6 місяців тому інспектували вантаж і попереджали, що якщо не перемістити нітрат амонію, «підірветься весь Бейрут».

Генеральний директор ліванської митниці Бадрі Дахер зазначив, що митниця відправила до судових органів шість документів, щоб перемістити селітру, але не отримала від них відповіді.

«Ми просили, щоб вантаж реекспортували, але цього не сталося. Нехай експерти і зацікавлені сторони вирішують, чому цього не сталося», — сказав він.

Згідно із двома документами, з якими ознайомилося агентство Reuters, ліванська митниця у 2016 і 2017 роках просила через суд морську адміністрацюя перемістити або схвалити продаж нітрату амонію, щоб гарантувати безпеку порту. В одному з документів згадувалися аналогічні запити, надані у 2014 і 2015 роках.