Доповідь ООН: Північна Корея створила ядерні мінібоєголовки, програму не припинено

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Північна Корея не згорнула свою ядерну програму і продовжує розробку ядерної зброї. Низка держав, спираючись на дані розвідки, вважають, що КНДР створила мініатюрні ядерні боєголовки, якими можна озброїти балістичні ракети.

Про це повідомляє CNN з посиланням на конфіденційну доповідь ООН.

Доповідь готувала група незалежних експертів, яка моніторить виконання санкцій ООН. Автори не називали держави і розвідки, які добули дані.

Деякі країни стверджують, що Північна Корея провела шість випробувань ядерних боєголовок. Одне з випробувань пройшло у вересні 2017 року — пробний підрив водневої бомби. У доповіді говориться, що КНДР, окрім ядерної програми, продовжує будівництво експериментального реактора на легкій воді.

Щодо боєголовок, то в цьому питанні КНДР розвиває технологію і продовжує використовувати ядерні обʼєкти, які нібито були знищені в травні 2018 року згідно з міжнародними домовленостями. У звіті говориться, що корейці підірвали «для виду» тільки тунелі, а самі обʼєкти під землею залишилися цілі.

Одна з країн оцінила їх стан як придатний для експлуатації. При цьому Північна Корея може відновити всю інфраструктуру для ядерного виробництва протягом трьох місяців.