Печерський райсуд забрав у НАБУ справу ОАСК і судді Вовка. Бюро готуює скаргу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Печерський районний суд Києва забрав у НАБУ справу про корупцію в Окружному адмінсуді.

Про це пише пресслужба НАБУ у Twitter.

«Печерський райсуд Києва 4.08.2020 ухвалив рішення, яким фактично зобов’язав генпрокурора забрати в НАБУ справу голови, суддів ОАСК і голови ДСА й передати до іншого правоохоронного органу. Вдаючись до таких дій, суд вийшов за межі своїх повноважень», — зазначають в НАБУ.

У відомстві наголошують, що у справі ОАСК є підозри за ч. 1 та ч. 2 ст. 369-2 КК України, які є підслідними винятково НАБУ. Також, згідно із законом, усі справи НАБУ і САП мають розглядатися винятково Вищим антикорупційним судом. Окремо в Бюро підкреслюють, що справу ОАСК не можна передавати іншим правоохоронним органам, оскільки слідство вже довело вплив цього суду на інші органи.

«НАБУ готує скаргу на слідчого суддю Печерського райсуду до Вищої ради правосуддя, а САП оскаржить його рішення щодо справи ОАСК у ВАКС», — заявили у відомстві.

  • 17 липня НАБУ представило запис розмов очільника суду Павла Вовка і суддів ОАСК. Того ж дня працівники НАБУ провели обшуки в суді, після чого Вовку та його заступнику Євгену Аблову повідомили про підозру. Крім них, підозру отримали ще кілька суддів цього суду і голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк. Усіх їх підозрюють у «створенні злочинної організації та захопленні влади».
  • Вовк після цього заявив, що НАБУ не повідомило йому про підозру, а сам він перебуває у відпустці. Громадські організації вимагали ліквідувати Окружний адміністративний суд, а сам Вовк заявив, що іноземні агенти хочуть позбавити Україну суверенітету за допомогою НАБУ.
  • 21 липня НАБУ оприлюднило нові записи телефонних розмов Вовка з головою Державної судової адміністрації Зеновієм Холоднюком.
  • Після цього судді Окружного адміністративного суду Києва звернулися до президента Володимира Зеленського. Вони заявили про тиск і вважають, що «сили, які фінансуються з-за кордону», хочуть призначити іноземців керувати українськими судами.
  • 4 серпня НАБУ вже вшосте викликало на допит суддів ОАСК разом із Вовком. Усі попередні виклики ті проігнорували, заявили у відомстві.
  • 5 серпня в Офісі президента вперше відреагували на справу ОАСК. У Зеленського нагадали, які передбачені законодавчі підстави для ліквідації суду. Водночас там додали, що спільно з представниками судової гілки та Верховної Ради опрацьовують питання «удосконалення роботи судової системи», а рішення про ліквідацію ОАСК буде прийматися виключно за наявності законних підстав.