Дослідження: Знищення дикої природи посилює ризики не лише кліматичних змін, але й нових пандемій

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Дослідження: Знищення дикої природи посилює ризики не лише кліматичних змін, але й нових пандемій

Andriy Onufriyenko / Getty Images

Загальновідомо, що руйнування природних екосистем для потреб сільського господарства та урбанізації підвищує ризик зараження людей від тварин. Нове дослідження виявило, що в таких умовах кількість тварин-носіїв небезпечних для людини інфекцій збільшується, і вони завойовують більше життєвого простору.

Робота науковців з Лондонського університету опублікована в журналі Nature.

Проаналізувавши близько 7 тисяч популяцій з 376 видів, британські дослідники дійшли висновку, що дикі тварини-переносники патогенів чисельніші на 21—144% в умовах зруйнованих екосистем, ніж у живій природі.

Крім того, ці тварини на 18—72% активніше витісняють інших. Тобто людина ризикує заразитися від тварин значно більше в селі чи місті, оскільки прискорене знищення живої природи розширює небезпечну взаємодію між людьми, свійськими та дикими тваринам.

Найчастіше носіями небезпечних інфекцій є ссавці — гризуни і кажани, а також горобцеподібні птахи.

Учені підкреслюють, що екологічні дослідження відкрили іншу сторону антропогенних змін природи — крім кліматичних змін, це й глобальна загроза поширення небезпечних інфекцій та хвороб.

Наразі нова небезпека проявляється по-різному. Ризики залежать від багатьох факторів — не лише екологічних, але й географічних і соціально-економічних.

Тобто найбільший ризик епідемій деяких хвороб, перейнятих від тварин, спостерігається у країнах з меншими доходами й у країнах з більшими популяціями проміжних та основних переносників патогенів. Також на це впливає чутливість популяції тварин до впливу людини на довкілля.

«Наші висновки підтверджують необхідність посилити активне спостереження за людьми й тваринами в сільськогосподарських, пасовищних та урбанізованих екосистемах і підкреслюють важливість враховувати витрати, пов’язані з хворобами та їх лікуванням, при планувані користування землею або її консервації», — резюмують учені.