Трамп підписав указ про блокування TikTok, якщо його не продадуть американцям за 45 днів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Трамп підписав указ про блокування TikTok, якщо його не продадуть американцям за 45 днів

Chip Somodevilla/Getty Images

Президент США Дональд Трамп видав розпорядження про заборону китайських додатків TikTok і WeChat у США, якщо американські компанії не придбають їх протягом 45 днів після цього указу. Про це повідомляє пресслужба президента.

У постанові стверджується, що TikTok «автоматично збирає великі масиви інформації від своїх користувачів», як-от дані про місце розташування, історію переглядів і пошуку, що «загрожує надати комуністичної партії Китаю доступ до особистої та конфіденційної інформації американців». Це начебто потенційно дозволяє Китаю відстежувати місцеперебування федеральних службовців і підрядників, збирати досьє з особистою інформацією для шантажу і займатися корпоративним шпигунством.

CNN наголошує, що у наказі ані слова, що певну суму грошей від продажу мають переказати в Міністерство фінансів США, на чому Трамп неодноразово наполягав.

Слідом за наказом щодо TikTok Трамп видав аналогічний наказ про WeChat — додаток для групового чату, що належить китайській компанії Tencent.

Водночас компанія TikTok повідомила, що «шокована» виконавчим указом президента США Дональда Трампа про заборону відеододатку і що вона може звернутися в американські суди, щоб забезпечити справедливе ставлення до компанії.

«Ми будемо використовувати всі доступні нам засоби правового захисту для того, щоб не допустити відступу від принципу верховенства закону і забезпечити справедливе ставлення до нашої компанії і нашим користувачам — якщо не з боку Адміністрації, то з боку судів США», — заявили в компанії.

  • Американські інвестори розглядали можливість купити додаток для обміну короткими відео TikTok у китайської компанії ByteDance. Її дочірня компанія хоче вберегти додаток від блокування у США на тлі загострення відносин між Вашингтоном і Пекіном.
  • Представники служби безпеки США стурбовані тим, що TikTok використовується для збору особистих даних американців.
  • 3 серпня у Microsoft підтвердили, що ведуть переговори щодо придбання TikTok. Раніше Трамп заявив, що роботу TikTok у США заблокують, якщо до 15 вересня соцмережу не продадуть американській компанії.