Німеччина, Франція та Польща просять керівництво Білорусі провести чесні вибори і звільнити політвʼязнів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерства закордонних справ Німеччини, Франції та Польщі опублікували спільну заяву, в якій закликають керівництво Білорусі провести чесні вибори президента.

Країни стурбовані переслідуванням опозиційних політиків, активістів і конкурентів Олександра Лукашенка на виборах. Вони закликають допустити незалежних спостерігачів, щоб ті моніторили процес волевиявлення.

«Напередодні президентських виборів ми рішуче захищаємо право білоруського народу на здійснення своїх основних свобод, в тому числі виборчих прав, і підтримуємо незалежність і суверенітет Республіки Білорусь. Тому ми стурбовані тим, що ні бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини, ні Парламентська асамблея ОБСЄ, ні Рада Європи не мали можливості спостерігати за виборчим процесом. Ми закликаємо білоруську владу провести президентські вибори вільно і справедливо», — йдеться в заяві.

Крім цього, країни закликають керівництво республіки звільнити всіх політичних вʼязнів, не використовувати силовиків проти громадян під час протестів і мітингів, а також поважати волю народу.

  • Чинний президент Олександр Лукашенко балотується на шостий термін. Його основний опонент — Світлана Тихановська, дружина опозиційного блогера Сергія Тихановського. ЦВК не зареєструвала його кандидатом в президенти. Зараз Тихановський перебуває в СІЗО.
  • У кінці липня Світлана Тихановська оприлюднила передвиборчу програму. Вона зазначила, що хоче стати президентом, щоб повернути білорусам право вибору. Через пів року після перемоги вона обіцяє провести нові вибори за участю всіх альтернативних кандидатів.
  • Передвиборчі мітинги Тихановської збирали тисячі людей в різних містах Білорусі — у Мінську на акцію на її підтримку прийшли понад 60 тисяч людей. Однак останні кілька днів мітинги скасовували через «невідкладні» ремонті роботи або святкування Дня залізничних військ.
  • Вибори президента в країні пройдуть 9 серпня.