«За підрив автономії». США ввели санкції проти лідера Гонконгу Керрі Лем та 10 чиновників

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство фінансів США ввело санкції проти голови адміністрації Гонконгу Керрі Лем і десяти інших китайських та гонконгських чиновників.

Як зазначено на сайті відомства, санкції були введені за підрив автономії Гонконгу, а також за обмеження свободи вираження думок і зборів громадян.

Рахунки Лем і чиновників зі списку заблоковані (якщо вони знаходяться на території США). Американським компаніям і бізнесу заборонено мати справи із зазначеними особами. Також чиновники будуть відрізані від американської платіжної системи.

  • 28 травня парламент Китаю прийняв новий закон, який розширює повноваження китайських спецслужб на території Гонконгу. Відносини Гонконгу і материкового Китаю регулюються договором, який отримав назву «одна країна — дві системи». Нове законодавство дозволяє Пекіну вносити зміни до цього договору в односторонньому порядку.
  • Згодом Сенат США схвалив законопроєкт про введення санкцій проти Китаю за підрив незалежності Гонконгу. Під санкції тепер можуть потрапляти юридичні особи і банки, що обслуговують китайських чиновників, які голосували за закон.