У Білорусі почалися вибори президента. Відкрилися виборчі дільниці

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
У Білорусі почалися вибори президента. Відкрилися виборчі дільниці

БелТА

Ділянки для голосування на виборах президента Білорусі відкрилися сьогодні, 9 серпня, о 08:00. Вони продовжать працювати до 20:00.

Про це повідомляє БелТА.

Всього у країні відкрилися 5 767 дільниць для голосування. За межами Білорусі працюють ще 44 ділянки. У списки виборців внесено 6,8 мільйона громадян.

Вибори визнають такими, що відбулися, якщо на них прийде понад половина виборців. Обраним президентом стане той кандидат, якого підтримали більш ніж половина тих, хто проголосував.

  • Чинний президент Олександр Лукашенко балотується на шостий термін. Його основний опонент — Світлана Тихановська, дружина опозиційного блогера Сергія Тихановського, який зараз перебуває в СІЗО.
  • ЦВК Білорусі відмовилась реєструвати банкіра Віктора Бабарика та ексглаву Парку високих технологій Валерія Цепкала кандидатами в президенти. Першого заарештували нібито за економічні злочини, а другий змушений був виїхати з країни. Тоді штаби кандидатів обʼєдналися, його очолили три жінки — Марія Колесникова (координаторка штабу Бабарика), Вероніка Цепкало (дружина Валерія Цепкала) і Тихановська.
  • Передвиборчі мітинги Тихановської зібирали тисячі людей в різних містах Білорусі — в Мінську на акцію на її підтримку прийшли понад 60 тисяч осіб. Але останні кілька днів мітинги скасовували через «невідкладні» ремонтні роботи або святкування Дня залізничних військ.
  • З початку виборчої кампанії в Білорусі правозахисники нарахували понад 700 затриманих: учасників «ланцюгів солідарності», членів ініціативних груп, активістів, політиків, блогерів, журналістів і просто пішоходів на вулицях.