Лукашенко поскаржився, що прокурорам з України та Росії «наплювати на долі» затриманих найманців «ПВК Вагнера»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Лукашенко поскаржився, що прокурорам з України та Росії «наплювати на долі» затриманих найманців «ПВК Вагнера»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Запрошені білоруським президентом прокурори з України та Росії через затримання найманців «ПВК Вагнера» досі не приїхали до Мінська.

Про це заявив білоруський лідер Олександр Лукашенко, повідомляє Tut.by.

«Україна підключилася до цього, наскільки я поінформований, надіслали свої пропозиції та зауваження. Поки ніхто не приїхав, як я запросив, прокурорів, одного і другого, і наш прокурор чекає на приїзд. Але пропозиції прокурорам і відмова сюди приїхати говорить про те, що наплювати їм на долі цих хлопців», — додав він.

За словами Лукашенка, президент Росії Володимир Путін після телефонної розмови надіслав йому листа з «усіма фактами щодо затриманих бойовиків «ПВК Вагнера».

«По-моєму, на пʼяти сторінках. З викладенням усіх фактів. І зараз наш слідчий комітет розглядає ці факти», — розповів Лукашенко.

Також білоруський президент зазначив, що він «домовився з Путіним, що всі факти й фактори будуть розглянуті».

«Кажуть, що це третя країна хотіла влаштувати провокацію, зіштовхнути Білорусь і Росію. Слухайте, може бути, але мені яка різниця, хто це спровокував? Я працюю за фактом. Мені все одно на цей момент, хто провокував, хто їх сюди направляв, хто посилав — це вторинне. Головне, щоб вони не влаштували тут пожежу в центрі Мінська, ось що для мене сьогодні важливо. Звісно, це будемо враховувати і будувати свої взаємини, виходячи, зокрема, і з цих моментів», — наголосив президент Білорусі.

  • Під Мінськом у ніч проти 29 липня затримали понад 30 найманців «ПВК Вагнера», які готувалися дестабілізувати обстановку в країні напередодні виборів президента.
  • У Кремлі запевнили, що не мають інформації про протиправні дії росіян, і вимагають відпустити затриманих. Також російська влада зазначила, що «вагнерівці» летіли до Туреччини, але «спізнилися на літак».
  • У Білорусі затриманих звинувачують у підготовці терактів. Розшукують ще 200 бойовиків.
  • 4 серпня під час звернення до народу і Національних зборів президент Білорусі Олександр Лукашенко повідомив про ще один загін бойовиків, який перекинули до країни. Також він запевнив, що «найманців Вагнера» відправили безпосередньо до Білорусі, а інформація про Стамбул — «брехня».