У Києві під посольством Білорусі вишикувалася черга з близько 500 охочих проголосувати на виборах

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

«Бабель»

У Києві під посольством Білорусі зібралося близько 500 охочих проголосувати на виборах президента Білорусі. Люди в черзі очікують по кілька годин. Дехто прийшов із плакатами.

«Радыё Свабода» повідомляє, що таких довгих черг в Україні не було на жодних попередніх виборах президента Білорусі.

«Бабель»

«Бабель»

«Бабель»

На виборчу дільницю запрошують одну-дві людини. Перед входом до приміщень посольства їх перевіряють металошукачами та попереджають про заборону фотографувати та знімати на відео на будь-яку техніку, включаючи телефони. На виборчій дільниці розміщені дві кабіни для голосування.

Проїжджаючі повз автомобілі сигналять на знак підтримки.

«Бабель» веде текстову трансляцію і розповідає, що відбувається в Білорусі в день виборів — читайте тут.

  • Чинний президент Олександр Лукашенко балотується на шостий термін. Його основний опонент — Світлана Тихановська, дружина опозиційного блогера Сергія Тихановського, який зараз перебуває в СІЗО.
  • Крім Лукашенка і Тихановської, на посаду президента претендують ексдепутат Ганна Канопацька, лідер кампанії «Говори правду» Андрій Дмитрієв та голова партії «Білоруська соціал-демократична громада» Сергій Черечень.
  • ЦВК Білорусі відмовилась реєструвати банкіра Віктора Бабарика та ексглаву Парку високих технологій Валерія Цепкала кандидатами в президенти. Першого заарештували нібито за економічні злочини, а другий змушений був виїхати з країни. Тоді штаби кандидатів обʼєдналися, новий очолили три жінки — Марія Колесникова (координаторка штабу Бабарика), Вероніка Цепкало (дружина Валерія Цепкала) і Тихановська.
  • Передвиборчі мітинги Тихановської збирали тисячі людей у різних містах Білорусі — в Мінську на акцію на її підтримку прийшли понад 60 тисяч осіб. Але останні кілька днів мітинги скасовували через «невідкладні» ремонтні роботи або святкування Дня залізничних військ.
  • З початку виборчої кампанії в Білорусі правозахисники нарахували понад 700 затриманих: учасників «ланцюгів солідарності», членів ініціативних груп, активістів, політиків, блогерів, журналістів і просто пішоходів на вулицях.