«Займають кабінку на пів години». У ЦВК Білорусі пояснили провокацією черги біля виборчих дільниць

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

«Бабель»

Глава Центральної виборчої комісії Білорусі Лідія Єрмошина заявила, що довгі черги біля виборчих дільниць для участі у виборах президента — це нібито результат провокацій. Про це вона сказала в ефірі одного з телеканалів, повідомляє держагенство БЕЛТА.

Єрмошина заявила, що опозиційно налаштовані виборці спеціально довго голосують у кабінці.

«Чого навчали цей протестний електорат? Прийдіть і займіть кабіну на пів години. І так відбувається. Через це пропускна здатність виборчих дільниць дуже невелика», — сказала глава білоруської ЦВК.

Також Єрмошина розповіла про скарги, які надходять від спостерігачів, пише TUT.by. Вона вважає, що їх подають одні й ті ж люди, яким нібито «пообіцяли плату». Глава ЦВК заявила, що майже всі скарги «необґрунтовані», а ситуації — «надумані самими спостерігачами».

У низці міст Білорусі та у столицях європейських держав вишикувалися черги до виборчих дільниць. Зокрема, у Києві біля посольства Білорусі очікують близько 500 охочих проголосувати.

«Бабель» веде текстову трансляцію і розповідає, що відбувається в Білорусі в день виборів — читайте тут.

  • 9 серпня в Білорусі проходять вибори президента. У ЦВК заявили, що станом на 17:00 явка виборців перевищила 73%. Раніше у комісії наголосили, що вибори можна вважати такими, що відбулися.
  • З самого ранку до Мінська стягують військову техніку. Очевидці публікують фото та відео.
  • Чинний президент Олександр Лукашенко балотується на шостий термін. Його основний опонент — Світлана Тихановська, дружина опозиційного блогера Сергія Тихановського, який зараз перебуває в СІЗО.
  • Крім Лукашенка і Тихановської, на посаду президента претендують ексдепутат Ганна Канопацька, лідер кампанії «Говори правду» Андрій Дмитрієв та голова партії «Білоруська соціал-демократична Громада» Сергій Черечень.