Мер Кличко співпрацює з американським політтехнологом Джорджем Бірнбаумом. Його звинувачували в розпалюванні антисемітизму в Угорщині

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
Мер Кличко співпрацює з американським політтехнологом Джорджем Бірнбаумом. Його звинувачували в розпалюванні антисемітизму в Угорщині

Facebook / George Birnbaum

У червні до команди мера Віталія Кличка приєднався американський політтехнолог Джордж Бірнбаум. Він допомагав премʼєр-міністру Угорщини Віктору Орбану, раднику Дональда Трампа Баррі Беннету й ледь не почав працювати з лідеркою партії «Батьківщина» Юлією Тимошенко під час президентської кампанії 2019 року.

Про співпрацю мера з Бірнбаумом «Бабелю» розповіли три незалежних один від одного джерела у штабі Кличка.

Ні Бірнбаум, ні прессекретар мера Оксана Зіновʼєва на питання «Бабеля» з цього приводу не відповіли. Раніше Зіновʼєва говорила, що про політтехнолога Джорджа Бірнбаума їй нічого не відомо.

За інформацією «Бабеля», Бірнбаум приєднався до команди Кличка в червні цього року. Соратники мера кажуть, що Бірнбаум добре аналізує дані соціологічних опитувань і прекрасно вміє зорієнтувати рекламу в інтернеті. «Типовий «яйцеголовий» американець в окулярах», — характеризує технолога «Бабелю» співрозмовник, який був присутній на декількох зустрічах з Бірнбаумом.

Американський технолог — керуючий директор лондонського офісу Mercury Public Affairs. Ця компанія займається кризовим менеджментом, політичним консалтингом і комунікаціями. У грудні минулого року The New York Times писала, що неназваний помічник президента України ( ним був Андрій Єрмак ) зустрічався з лобістом Браяном Ланзою з Mercury Public Affairs. Зустріч організував американський адвокат Ендрю Мак.

На сайті Mercury Public Affairs зазначено, що Бірнбаум — міжнародний політичний консультант, який брав участь у десятках виборчих кампаній. Його досвід включає політичне консультування, управління кампаніями, проведення опитувань. У його біографії зазначено, що він працював над компаніями на пʼяти континентах і допоміг обрати 15 президентів і премʼєр-міністрів у всьому світі.

Бірнбаум займається виборчими кампаніями з 1992 року. У 1998-му консультував премʼєр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, працював з ним довгий час. Брав участь у кампаніях канцлера Австрії Альфреда Гузенбавера, премʼєр-міністра Болгарії Сергія Станішева, премʼєра Румунії Келіна Попеску-Терічану, президента Сербії Бориса Тадича і багатьох інших. Він також консультував премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана. У січні 2019 року видання Buzzfeed опублікувало матеріал про те, як два американських політтехнологи єврейського походження — Бірнбаум і його наставник та напарник Артур Фінкельштейн — допомогли прийти до влади Віктору Орбану. Для перемоги вони придумали зовнішнього ворога — фінансиста і філантропа Джорджа Сороса. Вони просували тези про те, що уродженець Угорщини Сорос хоче ввергнути країну в хаос, підпорядкувати її Заходу та наповнити біженцями. Політтехнологи спровокували найбільшу антисемітську кампанію в Європі.

У біографії Бірнбаума на сайті Mercury Public Affairs зазначено, що він також працював в Україні.

До приходу в Mercury Бірнбаум був партнером в Avenue Strategies. Він став ним у 2017-му, після спільної роботи із засновником цієї компанії Баррі Беннеттом над перемогою Дональда Трампа. Avenue Strategies заявляла, що підписала піврічний контракт на лобіювання інтересів Юлії Тимошенко в США, сама вона це спростовувала.

У червні 2018 року журналіст «Громадського» Максим Каменєв писав, що восени 2017 року Бірнбаум прилітав до Києва разом з Владою Галан. Вони вели переговори з лідером партії «Батьківщина» Юлією Тимошенко. В цей час в Україні почалася підготовка до президентських виборів 2019 року. За інформацією «Громадського», тоді Бірнбаум і Галан зустрілися також і з одним із лідерів «Опозиційного блоку» Вадимом Новинським і лідером «Народного фронту» Арсенієм Яценюком. Але ні з ким про співпрацю не домовилися.