«Поставив країну у страшне незручне становище». Кравчук розкритикував підписання Порошенком «Мінську-2»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Поставив країну у страшне незручне становище». Кравчук розкритикував підписання Порошенком «Мінську-2»

Wikipedia / Michał Józefaciuk

П’ятий президент України Петро Порошенко підписав у 2015 році «непотрібний документ».

Про це заявив очільник української делегації у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, перший президент України Леонід Кравчук в інтерв’ю «Донбас Реалії».

«Я хочу зробити все для того, щоби домовитися, не поступаючись, на цьому наголошую, інтересами України. Але це не означає, що ми маємо всього боятися. Не поступаючись — це значить не підписувати непотрібні документи. Адже Порошенко підписав у 2015 році документ, який сьогодні ми не можемо виконати, і поставив країну у страшне незручне становище», — наголосив він.

На думку Кравчука, той документ не потрібно було підписувати.

«Говорити і спілкуватися — це не документ, а підписувати — це вже документ», — додав голова української делегації в Мінську.

  • 11—12 лютого 2015 року було узгоджено Комплекс заходів щодо виконання Мінського протоколу, який підписали представники Тристоронньої контактної групи. Метою «Мінську-2» була деескалація збройного конфлікту на Донбасі, документ передбачав негайне та всеосяжне припинення вогню в окремих районах Донецької та Луганської областей України та його суворе виконання починаючи з 15 лютого, відведення важких озброєнь обома сторонами на рівні відстані, достатньої для зони безпеки; моніторинг з боку ОБСЄ.
  • 22 липня на засіданні Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції домовилися про повне та всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі з 00:01 27 липня.
  • Голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук запропонував ввести на Донбасі «особливу систему управління» замість надання територіям особливого статусу.