Трамп розпорядився ввести Національну гвардію в Портленд. Там 70 днів не вщухають протести

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент США Дональд Трамп розпорядився ввести в Портленд (штат Орегон) сили Національної гвардії, щоб приборкати протести та сутички, які тривають в місті вже 70 днів — з моменту вбивства афроамериканця Джорджа Флойда в Міннеаполісі.

Про це Трамп повідомив у Twitter.

«Мер і губернатор ризикують життями людей. Вони будуть нести відповідальність. Гвардія готова діяти негайно», — написав він.

Останні тижні основні зіткнення в місті відбуваються біля будівлі профспілки і федерального суду. Протестувальники щоночі вступають у сутички з поліцією. Напередодні вони змогли прорватися всередину будівлі профспілки та підпалити її, пише AP. Також вони палять сміттєві баки і перекривають дороги.

Сутички досягли апогею, коли демонстранти атакували будівлю федерального суду в червні. Федеральні агенти два тижні газом відганяли людей. Протестувальники вимагали від агентів залишити центр міста, куди їх направила адміністрація Трампа.

  • Під час наймасовішого за останні тижні американського протесту Black Lives Matter, який почався після вбивства беззбройного чорношкірого чоловіка, поліція затримала кілька десятків людей. У Сіетлі активісти підпалили будівельний майданчик, де зводили окружну в’язницю для неповнолітніх, і будівлю суду. У Портленді тактика поліції під час зіткнення з активістами викликала гнів у демократичної частини Конгресу.