Світлана Тихановська після відʼїзду до Литви записала відеозвернення

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Світлана Тихановська після відʼїзду до Литви записала відеозвернення

Natalia Fedosenko / Contributor

Головна конкурентка президента Білорусі Олександра Лукашенка — опозиційна кандидатка Світлана Тихановська, яка виїхала з країни до Литви, записала відеозвернення.

«Знаєте, я думала, що вся ця кампанія мене дуже сильно загартувала і надала мені стільки сил, що я витримаю все, але, напевно, я так і залишилася тією слабкою жінкою, якою була спочатку. Я прийняла дуже важке для себе рішення, прийняла самостійно, ні друзі, ні рідні, ні штаб, ні [чоловік] Сергій жодним чином не могли на нього вплинути», — заявила Тихановська.

Вона зазначила, що жодне життя не варте того, що зараз відбувається у країні.

«Але не дай Бог вам опинитися перед таким вибором, перед яким опинилася я. Тому люди, бережіть себе, будь ласка. Діти — це найважливіше, що є в нашому житті», — додала опозиціонерка.

Трохи пізніше в інтернеті виклали нове звернення Тихановської: «Я закликаю вас до розсудливості та поваги до закону. Я не хочу крові та насильства. Я прошу вас не протистояти міліції, не виходити на площі, щоб не наражати свої життя на небезпеку. Бережіть себе і своїх близьких», — закликала Тихановська.

Як видно на відео, жінка читає своє «звернення» з папірця, а сама вона в тому ж одязі, в якому ходила до ЦВК напередодні.

Зранку 11 серпня глава Міністерства закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус повідомив, що Тихановська зараз перебуває в Литві.

10 серпня у штабі Тихановської заявили, що їм невідомо про її місцеперебування. Увечері зʼявились повідомлення, що Світлану Тихановську утримують у будівлі Центральної виборчої комісії. Прессекретар кандидатки у президенти Анна Красуліна підтвердила, що Тихановська перебувала в будівлі ЦВК близько трьох годин з адвокатом, але вони були в різних кімнатах. Після цього вона вийшла з ЦВК, сказала: «Я прийняла рішення», і поїхала в невідомому напрямку. У штабі тоді заявили, що підтримують з нею звʼязок, але не знають, про яке рішення йдеться.