«Дуже крутий хлопець». Глава МОЗ Степанов назвав «замовним» розслідування Bihus.Info про його нового заступника Іващенка

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Дуже крутий хлопець». Глава МОЗ Степанов назвав «замовним» розслідування Bihus.Info про його нового заступника Іващенка

«Бабель»

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов назвав «замовним сюжетом» розслідування Bihus.Info про його нового заступника Ігоря Іващенка, який, за даними журналістів, за часів президента-втікача Віктора Януковича займався медичними закупівлями. Про це Степанов заявив в інтерв’ю «Новое время».

«Матеріал, на який ви посилаєтеся, я бачив, ніякого стосунку до журналістики він не має. Це замовний сюжет і будь-яка адекватна людина це зрозуміє», — заявив міністр.

Коментуючи інформацію журналістів про те, що незадовго до призначення Іващенка власник компанії «Лінк-Медитал», в якій той працював, щодня відвідував міністерство, Степанов повідомив: «Багато хто приїжджає в МОЗ».

Степанов розповів, що Іващенко у МОЗ займається питання трансплантації та міжнародними відносинами. «Ми з ним познайомилися в Одесі. Він дуже крутий хлопець, який глибоко розбирається в медицині, і його сприймає медична спільнота […] Я дуже задоволений кроками, які ми з ним робимо», — наголосив міністр.

Про що йдеться?

Наприкінці липня журналісти Bihus.Info опублікували розслідування про нового заступника Степанова Іващенка. Вони розповідають, що 2013 року у МОЗ, який тоді очолювала Раїса Богатирьова, створили тендерний комітет із держзакупівель, який очолив її заступник Роман Богачов. Богачов прийшов до міністерства зі свою командою, у складі якої й був Іващенко.

Сам Іващенко розповів, що у МОЗ займався закупівлями ліків проти раку, ВІЛ та туберкульозу. Журналісти звернули увагу, що вже у 2014 році, після звільнення і втечі Богатирьової зʼясувалося, що саме на цих напрямках вартість ліків завищувалася в десятки разів.

Також журналісти зʼясували, що Іващенко був комерційним директором компанії «Лінк-Медитал», яка закуповує медичні препарати за кордоном і продає в Україні. Компанія має європейську «прокладку» — угорську фірму Immedex, яку очолює рідна сестра власника «Лінк-Медитал». Саме на цю компанію, як стверджують журналісти, «Лінк-Медитал» «роками перекачував мільйони гривень переплат за ліки для українських лікарень». При цьому, сам Іващенко заявив, що ніколи не мав стосунків з угорською компанією.

Крім того, розслідувачі Bihus.Info зафіксували неодноразові зустрічі власника «Лінк-Медитал» Олексія Баришевського з Іващенком, а також візити Баришевського до будівлі Міністерства охорони здоровʼя.